Komunens börs

Budgetunderlaget för Nordmalings kommun presenterades för samtliga partiers gruppledare förra veckan. Sedan har partierna möjlighet att lägga sina egna förslag till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan semestern. Jag kostaterade att samtliga partier var överens om att kommunen inte kan fortsätta "leva över" sina tillgångar något som skett de senaste åren. Kommunen måste både spara och öka sin verksamhet. Den minskade inflyttningen gör att kommunen både tappar statsbidrag och skattepengar. Mer pengar lär inte komma från regeringen under 2012 och 2013. Skatteutjämningen skulle ge Nordmalings kommun mera pengar men det är oklart om/när regeringen lägger prppositionen. SKL (kommuner och landstings styrelse) rekomenderar att kommunerna inte skall räkna med denna effekt. Resultatet i % av skatteintäkter och statsbidrag ger en  besparing på 3,5% av kommunens versamhet. Den nyckelanalys som gjorts visar att Nordmalings kommun har högre kostnader för barnomsorg, grundskola, gymnasiskola äldreomssorg och  IFO. Redan för två år sedan beslutade politikerna att en ny översyn måste göras. Detta upprepades på denna träff. Alla var överens om att en utomstående analytiker skall granska och ge förslag på åtgärder. Uppdraget gick till kommunchefen . Jag hoppaps att analysen är klar  i höst.

Vi Socialdemokrater kommer att lägga budgetdirektiv den 28 maj. Min uppfattning är att vi måste vidta åtgärder för att få flera invånare. Här måste bostäder byggas samt olika marknadsföringsåtgärder gennomföras. Att kommunens ramtilldelning på 396 miljoner för 2013 förstärks med  3 miljoner (vi sänker resultatkravet, något som kommunen gjort under flera år) .

Följande fördelning har vi Socialdemokrater gjort. Socialnämnden 171 mkr (+ ca 3,9 mkr), Barn och utbildningsnämnden 163 mkr (+ ca 1,8 mkr) Trots detta  behöves åtskilliga flera miljoner mer för att klara den verksamhet bedrivs i nämnderna.Miljoner som kommunen inte har.och som regeringen inte vill ge kommunerna och landstingen i Norrland.

Kommunstyrelsen och Samhällsbyggnad 32,8 mkr (oförändrad ram) Kommunstyrelse reserv ca 1,4 mkr här ligger bla löneökningar.

Kommunen måste både spara och satsa. Allt för att få fler invånare och utnyttja våra goda kommuníkationer och vårt goda läge mellan två stora städer. Bilden nedan är en bekymrad ekonomichef som redovisar kommunens dystra läge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.