Förändring

IMG_3606

Besök av kommunledningen i Robertsfors kommun. Från vänster

Kommunchef, oppositionsråd och kommunalråd i Robertsfors. De informerade oss kommunfullmäktigepolitiker om Robertsfors kommuns organisation där de inte har nämnder utan utskott under kommunstyrelsen. En effektivare organisation utan nämnds ”stuprör”  och där en politisk organisation med helhetssyn införts sedan valet 2010.

Nordmalings kommun har efter remisser och dialoger med andra kommuner beslutat att genomföra en liknande organisation som  Robertsfors har. Beslutet som togs idag, i mycket stor politisk enighet, innebär följande:

Kommunfullmäktige beslutar att godkänna den grundstruktur  som innebär att utskotten ska ha sammansättning 5 ledamöter + 5 ersättare, kommunstyrelsen skall ha 13 ledamöter +13 ersättare. Kommunfullmäktige fortsätter att ha 31 ledamöter. Kommunchefen får i uppdrag att fortsätta arbeta med arvodesreglementet, arbetsordningar, reglementen och delegationer och förslag på anpassning av förvaltningsorganisationen. Kommunfullmäktige beslutade att utvärdera den nya politiska organisationen  efter två år. Kommunfullmäktige beslutade med 27 ledamöter att säga ja till den nya organisationen medan 4 ledamöter röstade nej.

En demokrati innebär att du kan säga vad du vill men det är inte säkert  att ditt förslag vinner. Jag tror att kommunen får en bättre demokrati genom en aktiv ledning och styrning. Noteras bör att vid omröstningar har ett parti med två mandat mindre inflytande än ett parti med 14 mandat. Detta är den styrelseordning som vi har i vårt demokratiska Sverige.

Ett stort tack till kommunledningen från Robertsfors.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.