Bygga, bo och leva

IMG_3475

Bild: Samhällsbyggnadschefen berättar om planerade bygget på Notholmen. Ett aktuellt byggprojekt.

Ibland funderar jag varför politiken inte lär sig av ”gamla” misstag? Nu ropas det att kommunen skall bygga  flera lägenheter. Visst behövs det fler lägenheter  men……..

Det är inte alltför länge sedan som Nordmalings kommun tvingades infria borgensåtaganden för flera hus som kommunen gett borgen för. En borgen till privata fastigheter på totalt 81 miljoner kronor som bankerna krävde att kommunen skulle infria. Även Nordmalingshus AB var inblandad i detta. Jag och dåvarande ekonomichef i Nordmalings kommun blev inblandad eftersom ”de tre vise männen” ,i ks au, hade lovat kommunal borgen för byggandet. Vad hände . Vi tvingades att be staten om bidrag för att klara detta. Jag åkte till regeringen (s-regering) och bad om bidrag. Kommunen fick 20 miljoner kronor men staten krävde att kommunen skulle infria 50 miljoner och kallställa 20 lägenheter. Kommunen fick inte bygga nya lägenheter under tio år . Det gällde också Nordmalingshus. Ett krav som kommunen/Nordmalingshus slapp ifrån först  2012.

Återigen ropas bygg åt  oss alla. Historien visar att det måste byggas med förstånd och att det inte alltid går att lita på staten/regeringar.

Det jag menar är att bygga lägenheter måste ske utifrån ett verkligt behovsunderlag. Vem  har råd att ha tomma lägenheter en längre tid? Sista befolkningsstatistiken visade att vi ökade med 53 personer. Det är mycket bra tycker jag. När jag frågat företrädare för Nordmalingshus om deras  lägenhetskö får jag svaret att den är minimal.

Låt oss se ”nyktert” på kravet att kommunen skall bygga. Låt oss hoppas att de personer som nu viftar med olika förslag /krav på byggnationer har undersökt efterfrågan.

Jag önskar inte att de ”nya” politikerna skall behöva uppleva det jag och fd ekonomichefen fått göra,

nämligen gå med mössan i hand till staten och hoppas på tur.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.