Edward Riedl (M)

Storlandsting – Nej tack!

Idag blev de av Kammarkollegiet beställda konsultrapporterna om regionkommuner i Norrland offentliga. Nu skall de ut på snabbremiss till kommer, landsting och länsstyrelser i regionen.

Trots många lokalpolitikers storhetsambitioner konstaterar konsulten att 92% av de nordliga landstingens ekonomi används till sjukvården. Det enda som dessa politiker med andra ord vill åstadkomma är ett storlandsting.

Hoten mot NUS (Norrlands universitetssjukhus i Umeå) är uppenbara om ett storlandsting blir verklighet. Redan idag försöker politiker från andra delar av Norrland att avlöva NUS verksamheter. Med dessa politiker i samma fullmäktige kommer spetsen att bli lidande.

Dessutom visar erfarenheten från Västra Götaland vad strukturrationalisering innebär. De flesta av de mindre akutsjukhusen har förlorat sin akuta verksamhet. För Lycksele lasarett skulle detta innebära att bb, förlossning och akutkirurgi återigen ligger i farozonen. Löften om motsatsen är inte värda något eftersom de personer som avger dem inte har möjlighet att påverka dem i slutändan.

Men självklart har de nordliga landstingen problem med bl.a. ekonomin. Men inget av de problem vi har och står inför blir odelat bättre med stora landsting. Det är i många fall precis tvärtom. Sveriges bästa landsting med god ekonomi, bra sjukvård och nöjda medborgare är Halland. Invånarmässigt lika stort som Västerbotten men med långvarigt alliansstyre. Så med fakta på bordet verkar det mer sannolikt att lösningen är nya politiska majoriteter i Norrland snarare än större landsting.

Låt oss använda skattepengarna till väsentligheter och lägga planerna på ett storlandsting i Norrland där det hör hemma – Nämligen i papperskorgen.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Krille

    Men Edward är du orolig att bli av med jobbet??=)
    Skulle du ha samma a-kassa som jag skulle jag skratta mig less av skadeglädje men du har väl flera ggr min a-kassa lustigt nog när jag jobbat ihop min och du har suttit och snackat skit om dom du jobbar med för din…..

  2. Edward Riedl

    Svar till Krille (2009-09-16 16:49)
    Storlandsting innebär fler och bättre arvoderade politiker. Så om din slutsats vore politikers drivkraft så borde jag rimligen vara positiv till storlandsting eftersom det innebär mer pengar i plånboken. Nu har jag tack och lov inte träffat på några politiker som ser sin egen vinning före medborgarnas bästa. Ditt övriga svammel kommenterar jag inte ens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.