Hur SKAPAS pengar?

För några år sen funderade jag på hur pengar egentligen skapas, dvs. hur det går till när pengamängden i ett system ökar. Då tänker jag inte på kontanter, utan pengar generellt. Efter några samtal med ekonomer som fick svara på mina förvirrade frågor tror jag att jag fick kläm på hur det hänger ihop. Idag när jag läste Cervenkas blogg på SvD inser jag att jag var långt ifrån ensam om att inte ha haft koll på hur det går till. Chockerande nog visar det sig att den kunskapen inte alls är självklar ens bland ekonomer (!) eller för den skull bland politiker. Den ultrakorta historien är att bankerna bara skapar pengarna ur ingenting (typ). Den mellanlånga historien om symbiosen mellan tillgång och skuld kan med fördel läsas i nämnda blogg, gör det! (http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/02/05/det-stora-mysteriet-pengar/). Den fetlånga kanske i boken Where does money come from? som Cervenka rekommenderar.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Anders

    Vilken slump. Jag skulle leta åt en gammal artikel i dn och googlade därför ämnet. Är själv från Umeå så därför var jag tvungen att läsa ditt inlägg.

    Jag är själv lite smått besatt av ämnet du tar upp. Största delen av oss lever i tron att bankerna har en viss tillgång av pengar (lånade av oss som sätter in dem mot ränta). Sedan är ju det logiska i detta system att banken lånar dessa pengar vidare till en lite högre ränta och får då sin profit på detta. Men, som du noterat, så är det inte alls så. Detta är extremt intressant att sätta sig in i. Tyvärr också lite frustrerande/skrämmande i vissa fall då man inser vad som pågår.

    Utöver ”Where does money come from” så finns också boken ”Bankerna och skuldnätet” av Ellen Hodgson Brown. Här förklarar hon pengarnas historia och hur systemet ”kapades” av bankirerna för länge sedan och hur de fortsätter att kontrollera världen genom detta.

    Utöver den rekommenderar jag också dig att titta på dokumentären 98% owned. Google så hittar du! Ett bra sätt att komma in i ämnet om inte annat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.