Angeles Bermudez-Svankvist

Så en titt på inrikespolitiken. Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen har fått sparken. Historien innehåller många godbitar.

Utlandssurf med mobilen för över 300000 kr och att hon tagit med familjen på tjänsteresor. Här tycker jag inte att hon förtjänar drevet som Aftonbladet satt igång. Hon har ju faktiskt betalat delar av hotellrum osv. på resor som hennes man varit med på. En tveksam taxiresa borde inte heller leda till sparken. Utlandssurfen är ju ofantligt klantig, men nån som fått teleräkningarna borde ju ha observerat henne på att hon skulle ha slagit av roamingen efter första resan det ”drog iväg”.

När styrelsen meddelade att de saknar förtroende för henne (troligtvis var det på gång redan innan utlandssurfen blev offentlig) så fanns det ju egentligen bara två utfall som kunde vara möjliga. Det ena var att Angeles skulle tvingas avgå av regeringen eller så skulle regeringen få städa i styrelsen. Här uppkommer då Angeles i mitt tycke allvarligaste misstag. Hon låter sig intervjuas och säger att styrelsen är oprofessionell och att hon minsann inte skulle avgå. Oklart om hon inte alls kände hur vindarna blåste eller hur hon tänkte i det fallet. Mer rimligt hade varit att invänta mötet med Hillevi Engström för att få veta vad som skulle hända. Nu fick hon ju som bekant sparken och eventuella framtida arbetsgivare kommer troligen att tänka efter både en och två gånger innan de anställer henne, för vem vill anställa nån som tar interna strider via pressen?

Uttalanden som ”Jag tycker själv att jag skulle ha den högsta lönen med tanke på hur komplext och utmanade mitt uppdrag är, så jag tycker att det är tråkigt att vara tvåa” som hon sa häromåret då det framkom att hon hade näst högsta lönen av generaldirektörerna gjorde ju att man häpnade. De flesta med en lön på 142000 klagar ju inte direkt i pressen över att de är underbetalda.

Till sist en liten betraktelse över generaldirektörernas anställningsavtal. Pressen ondgör sig nu över att Angeles får behålla sin lön i ett år. 142000 kr i månaden i ett år blir ju en del pengar, men värt att notera är att generaldirektörerna anställs på sex år och får behålla lönen hela tiden om de får sparken. Så den generaldirektör som kickas efter ett år kan se fram emot 5 välbetalda år. Nu får de väl i princip alltid andra arbetsuppgifter, men man kan ju lugnt konstatera att anställningsvillkoren är förmånliga.

 

http://www.dn.se/ekonomi/bermudez-svankvist-behaller-lonen/

http://www.dn.se/ekonomi/bermudezsvankvist-det-har-varit-fantastiska-ar/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17350062.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17349868.ab

http://www.expressen.se/nyheter/bermudez-svankvist-overraskad-pa-motet/

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

 1. Ewert Marcusson

  Ja för vilken gång i ordningen undrar vi kanske minst 1 miljon vuxna i Sverige vem som tecknar s.k. avtal.
  Avtal på alla nivåer, i kommuner och inom landsting. Förmånliga avtal som ger, även den som fått
  sparken, en sanslös ersättning! Vi vill inte veta vilken nämnd eller styrelse som skrivit under avtalet
  utan nu vill vi veta vem som med sin namnteckning är motpart i undertecknandet. Vi kommer att katalogisera alla dessa ”medverkande” till svinaktiga avtal och presentera dessa regelbundet under sommaren 2014 d.v.s. i god tid före valet. Det betyder att vi givetvis är särskilt noga med att notera partitillhörighet! Vi måste plocka bort (stryka) obekväma medverkande till avtalsundertecknande, det
  leder enbart till ondska som så småningom kommer att leda till att hela vår s.k. ”offentliga sektor” kommer att vara i behov av livvakter inom ett fåtal år! Ett fenomen som redan kommit igång för oss som alltid tidigare kunnat besöka offentliga inrättningar (ex. länsstyrelsen) men som idag inte kommer innanför mer än ytterdörren, snart är hela ”offentliga sektorn” inte offentlig utan en sluten värld! Vari ligger rädslan för oss vanliga människor? Vi har ju inte gjort något galet, eller har vi det?
  Synnerligen oroväckande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.