Kvinnokön på skolväggar?

Så har det dykt upp igen, en känslig kostnärssjäl. Konstnären Carolina Falkholt fick en beställning på en väggmålning i en grundskola i Nyköping. Den skulle ta fasta på skolans inriktning på teknik, vetenskap och skolans närhet till havet. Nu brukar tydligen Carolina ha med vaginor i sina målningar också, vilket tydligen de som beställde målningen missat, så när de fick se kvinnokönet på tavlan ombeddes Carolina att måla om, utan vagina. Carolina blir då upprörd och hänvisar till ”konstens fria ställning”. Grafittifrämjandet ”kokar” också av ilska. Tramsigt, tycker jag. Jag jobbar i ett team som visserligen inte kan kalla oss konstnärer, men vi tar fram användargränssnitt, och om kunden inte är nöjd så gör vi om. Mycket enkelt princip. Vi gnäller inte över en oförstående kund, de som betalar bestämmer, även över design.

Är det då tramsigt att inte kunna ha en vagina på en skolvägg? Jag vet inte så noga, men man kan ju alltid leka med tanken att en manlig konstnär i 60-årsåldern åkt runt och målat  jätteståkukar på väggar i skolentréer. Okej? Troligen inte.

Läs mer på:

http://www.gp.se/kulturnoje/1.2248698–den-konstnarliga-friheten-ar-absolut-

http://www.gp.se/kulturnoje/1.2248436-kvinnokon-gick-inte-hem-hos-kommunen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnokon-i-skola-ska-malas-over/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bestallt-verk-malas-over-av-kommun_8905780.svd

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Ingela

  Varför jämföra med en ståkuk? Alltså varför måste den stå för att vara jämförbar med vaginan? Slaka snoppar finns det gott om i konst och de associeras inte till sex eller sexuell upphetsning. Men när det är en vanlig vagina så blir det provocerande, tydligen. Varför? Bör tilläggas att väggmålningen inte heller är en naturtrogen avbildning av en vagina.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18196310.ab
  Jag håller med om att kunden bestämmer, men de har också varit otroligt klantiga som har gett konstnären fria händer. De verkar ha beställt en ”väggmålning” rätt och slätt och inte bett om att få veta någonting om motivet, inte heller haft några krav eller lista med opassande motiv. Så jag tycker nog att de har fått det som de har beställt.

  • Betraktaren X (inläggsförfattare)

   Jag håller med om att jämförelsen med en erigerad penis var onödig. Jag tror ändå att slaka dito målade av manliga konstnärer inte existerar på väggar i grundskolor, även om de har en plats i konsten. Det är inte oväsentligt att väggen finns i en skola. Hursomhelst så var vagina eller inte vagina på väggen inte det jag mest reagerade på när jag läste om det här utan att konstnären m.fl. blev så upprörd över att behöva göra om. Nån artikel var inne på att det var censur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.