Edward Riedl (M)

Fakta om regionfrågan samt svar till S-O Edvinsson (C)…

Trots alla dimredåer i denna fråga kan det vara på sin plats att tillföra en del fakta. De fyra allianspartiledarna har tillsammans kommit fram till att försöken i Skåne och Västra Götaland skall permanentas samt att ansökningarna i Halland och Gotland beviljas. Dessutom har man enats kring att Sverige fortsättningsvis skall ha tre skattenivåer och slutligen att inga fler ansökningar beviljas före valet 2010. Det innebär att regeringen inte kommer att bevilja ansökan från norra Sverige och därmed inte lägga fram något förslag till riksdagen.

I sin blogg ställer S-O Edvinsson: (C) tre frågor till mig om regioner. Självklart skall norra Sverige ges samma möjligheter som övriga Sverige. Det möjliggörs genom att landstingen kommer att tillföras nya uppgifter som 2011 sker hos landstinget i Halland och kommunen Gotland. Det har regeringen enats kring och torde inte vara någon hemlighet för S-O. Till skillnad från S-O tror jag inte nya byråkratiska organisationer med nya överbyggnader är lösningen för framtidens sjukvård. Däremot kan dessa, om de görs fel, riskera viktiga värden som exempelvis Norrlands Universitetssjukhus. Att som S-O vilja genomföra en regionbildning som slår sönder den norra sjukvårdsregionen kan sluta i en ren katastrof. Det vore då mindre dåligt att bilda en region av hela den norra sjukvårdsregionen ur det perspektivet. Men det bästa vore enligt mig och moderaterna i norra Sverige att göra som Halland. Behålla gränserna och tillföra några nya arbetsuppgifter i befintliga strukturer. Halland är ett av sveriges mest väl fungerande landsting med god ekonomi, korta vårdköer och sveriges mest nöjda patienter. Detta klarar de med samma befolkningsunderlag som Västerbotten. Om vi är överens om vilket uppdrag politiken har borde vi kunna enas om lösningen. Vi moderater är öppna för dialog med både medborgare och andra partier.

Edward Riedl gruppledare i landstinget (M).

4 kommentarer

  1. Westerbotten

    Du kanske bör förklara vad du menar med den här meningen:

    ”Att som S-O vilja genomföra en regionbildning som slår sönder den norra sjukvårdsregionen kan sluta i en ren katastrof. ”

  2. Edward Riedl (M).

    Bra påpekande. Den norra sjukvårdsregionen består geografiskt av Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Uppgiften är att klara ett befolkningsunderlag för högspecialiserad sjukvård, dvs sjukvård som enskilda landsting inte klarar av. Detta sker vid Norrlands Universitetssjukhus idag. S-O med flera vill bilda region/storlandsting med Norrbotten och norra delen av Västernorrland. Då finns det risk för att Sundsvall, Timrå och Jämtland hamnar i andra geografiska sammanslutningar där Norrlands Universitetssjukhus inte blir det självklara alternativet för regionsjukvård. Då blir befolkningsunderlaget alltför knappt för att klara den högspecialiserade sjukvården i norrland och även läkarutbilningen riskeras.

  3. Westerbotten

    Ok, nersidan i regiontänket är alltså att Norrland får sämre högspecialiserad sjukvård.

  4. Edward Riedl (M).

    Det är en av nersidorna som du uttrycker det. Det finns både positiva och negativa aspekter med storregion/storlandsting. Men för oss moderater befarar vi att de negativa kraftigt överväger. Men det är en stor och komplex fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.