Edward Riedl (M)

Landstingets soliditet är negativ vilket innebär en svag ekonomisk styrka…

Det är flera som kommenterat det faktum att landstingets soliditet är negativ och varför landstinget skall ha en kapitalförvaltning över huvud taget. Dagens inlägg kommer att behandla detta och kommer troligen att intressera en mindre krets läsare. Med den vetskapen kommer jag trots det att lägga ut texten i ämnet. Enkelt uttryckt innebär en negativ soliditet att landstingets skulder är större än landstingets tillgångar. I pengar innebär det att Västerbottens skattebetalare är skyldiga landstinget ca 5000 miljoner kronor som någon gång i framtiden måste återställas. Det är inte enbart ett Västerbottens problem utan ett problem som många kommuner och landsting har. I de flesta fall är det kopplat till en pensionsskuld till personalen som i Västerbottens fall. Om utgångspunkten är att varje generation skall bära sina egna kostnader för den gemensamma välfärden bör kommuner och landsting förfoga över en kapitalförvaltning som över tid i princip motsvarar pensionsskulden till personalen som arbetar inom välfärdssektorn. Det är också lagstiftarens tanke med den nya balanslagstiftningen som beslutades av Sveriges riksdag för några år sedan. När det gäller investeringar i nya byggnader kan det hanteras på två sätt när det gäller landstinget. Antingen genom externa (banker motsvarande) lån eller via egna pengar (lån av eget kapital eller löpande från driften). Så länge vi i landstinget förvaltar personalens pensionspengar är det billigaste alternativet för länets skattebetalare att vi lånar av vårt eget kapital när det gäller större investeringar i byggnader. På så sätt blir byggnaderna en del av landstingets kapitalförvaltning som är att se som en ränteplacering med mycket hög säkerhet. Så länge vi förvaltar personalens pensionspengar är det den lösningen jag förespråkar och som också läggs fram som förslag till nästa landstingsstyrelse. Däremot kan man fundera om det är landstinget eller en extern aktör som skall förvalta pensionsmedlen. På den frågan finns det däremot inget enkelt svar. Så här långt tror jag fördelarna med egen förvaltning överväger nackdelarna för länets skattebetalare. När det gäller resterande del av kapitalförvaltningen bör risken vara låg (inte obefintlig). Landstinget skall vara en försiktig placerare och för att säkerställa detta ser vi nu över placeringspolicyn.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

2 kommentarer

  1. Revisorn

    Tack för svaret Edward. Starkt av dig att försöka ge svar. Nu är det bara på tiden att vi börjar debattera den modell som tyvärr vältrar över kostnaderna på kommande generationer. 5000 milj
    är inga småpengar direkt. Förväntar mig att fler politiker än Edward vaknar upp från dvalan. Även journalisterna bör grubbla över sitt ansvar. Vill påstå att befolkningen är helt novis om detta.

  2. Debit och kredit

    Att betala landstingets investeringar med driftspengar eller lån är en ansvarslös handling.
    Problemet som många ”mörkar” är att landstinget har för höga driftskostnader som medför att det inte finns några pengar till investeringar. Västerbottningarnas skuld på 5000 milj.kr till landstinget går inte att svamla bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.