Edward Riedl (M)

Mobilblogg – Jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdraget som vi i alliansen infört i 4 steg har inneburit mycket positivt för både de som arbetar och för samhällsekonomin. Vanliga löntagare har mer pengar kvar i plånboken när skatten är betald. Men jobbskatteavdraget har också inneburit att fler jobb växt fram. De röd-gröna har varit emot samtliga steg i jobbskatteavdraget. Mona Sahlin (S) har nu efter valet svängt och ser socialdemokraternas motstånd mot jobbskatteavdraget som ett stort problem. Under budgetdebatten idag lät Thomas Östros (S) precis dom de gamla Socialdemokraterna. Så frågan är: Vad tycker socialdeokraterna om jobbskatteavdrag och arbetslinje?

Edward Riedl (M).

4 kommentarer

  1. Ante

    Jag förstår inte på vilket sätt jobbskatteavdraget skapar fler jobb. Kan du förklara hur avdraget skapar fler jobb.

  2. Edward Riedl

    Svar till Ante (2010-12-09 08:22)
    Är du intresserad av ytterligare fördjupning kring detta finns det mycket skrivet både i Sverige och utamlands.

    Men kort. När vi sänker skatten på arbete ökar drivkrafterna att arbeta och sambandet fungerar även omvänt. På samma sätt som hög skatt på bensin leder till att mindre bensin säljs så innebär högre skatt på arbete att färre timmar arbetas.

  3. Skogsägare

    En lite annorlunda förklaring; Marknadsekonomi (kapitalism) fungerar bättre än planekonomi (socialism). Om individen får bestämma över större del av sina pengar ökar effektiviteten i samhället. Chansen är större att pengarna hamnar ”rätt” om vi själva kan påverka än om någon byråkrat bestämmer åt oss. Man kan jämföra med att på Ica Maxi själv välja vilka varor man vill köpa för sin femhundring jämfört med att en myndighetsperson stod i entrén och tog sedeln för att sedan lämna över en kasse vars innehåll han ansåg lämpligt för en genomsnittskonsument.

  4. Ante

    Om man sänker inkomstskatten för dom som har jobb så vill fler jobba. så långt är jag med. Men varför blir det fler jobb för att fler vill jobba det förstår jag inte. Jobbskatteavdraget gör ju inte arbetskraften billigare för företagen. Om inte arbetskraften blir billigare finns det ingen anledning för företagen att efterfråga mer arbetskraft.

    Om man istället sänkte arbetsgivaravgiften skulle det bli fler jobb. Det beror på att arbetskraften blivit billigare. När arbetskraften blir billigare efterfrågar företagen mer arbetskraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.