Edward Riedl (M)

Anders Borg (M) vill att IKEA betalar skatt i Sverige

Sveriges finansminister Anders Borg (M) går nu ut och vill att IKEA ska betala skatt i Sverige. Han menar att det inte bara gäller lagen utan också den moraliska förpliktelsen som företag att skatta i det land där utbildning av arbetskraft mm sker.

Långsiktigt tror jag det handlar om att försvåra för skatteparadis att fungera som idag.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

10 kommentarer

  1. lf

    Äntligen en bra blogg och ett bra uttalande av Anders Borg.
    Tyvärr så kommer nog girigheten att att fortsätta.Man kan fundera vad som driver.
    Ibland brukar jag tänka,tänk om Kamprad gav bort 100 milliarder till välgörenhet,då skulle han gå till historien som en stor svensk.Fortsätter han så här går han till historien som girigbuk och skattesmitare.
    Men ingen kan ta ifrån honom hans uppbyggnad av IKEA.

  2. Skogsägare

    Anders Borg får väl se till att villkoren för företagen blir så pass gynnsamma att de väljer att etablera sig och skatta i Sverige. Resonemanget om ”moraliska förpliktelse[r]” tycker jag rimmar illa mot alliansens tal om valfrihet. Att tvinga någon att betala mer för något sämre känns inte speciellt liberalt.

  3. Edward Riedl

    Svar till Skogsägare (2011-02-02 17:10)
    En viss poäng har du. Däremot är det vårt politiska ansvar att skapa lagar och regler som gör att dessa moraliska aspekter efterlevs. Det är orimligt att ha ordningen med dessa skatteparadis som tjänar stora pengar utan att tillhandahålla basen för utan vilken dessa företag inte skulle kunna verka.

  4. Edward Riedl

    Svar till Maria Skiddi (2011-02-03 13:38)
    Jag har inget principiellt emot donationer. Däremot måste ett välfungerande samhälle ha skattelagstiftning som gör att det fungerar.

  5. Edward Riedl

    Svar till BMJonsson (2011-02-03 20:59)
    Ingen är perfekt alla dagar. Däremot bör skattelagstiftningen förändras så att inte företagsvinster kan beskattas i skatteparadis. Vi går från västvärlden allt mer i takt för att försvåra sådant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.