Edward Riedl (M)

V vill ha bort fungerande och populära skolor, boenden och vårdcentraler

Vänsterpartiet är väldigt tydliga. För att sitta med i en röd-grön regering kräver de att allt vinstintresse ska bort från offentlig verksamhet. Det innebär att populära skolor och vårdcentraler ska bort. Minervaskolan, Citymottagningen och många fler omtyckta och välskötta företag i Västerbotten som varje dag jobbar för sina elever och patienters bästa får inte plats i vänsterpartiets Sverige. Det finns även många välskötta offentligt styrda skolor, boenden och vårdcentraler med där de anställda sliter för att människor ska ha det bra. Det står inte i motsats till fördelarna med mångfalden. Jag kan inte förstå varför vänsterpartiet i en röd-grön regering tänker lägga ner fungerande och uppskattad verksamhet.

 

Edward Riedl (M).

21 kommentarer

  1. JonasE

    Jag kan då inte förstå varför man skall privatisera ”fungerande och uppskattad verksamhet” från första början ??.
    Jag kan heller inte förstå varför de är bättre att det försvinner pengar ur verksamheterna till vinster, än att skattepengarna gått till vad dom är avsedda till !!.
    Ni Moderater tycks vara väldigt förtjusta i att spendera skattemedel, men alls inte lika intresserade av att bidra till dom skattemedlen, och sen se till att dom går till det som var avsett !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Både röda och blåa regeringar har genom åren genomfört reformer för att låta även andra än det offentliga vara med och sköta välfärdsproduktion. Det gör att personalen har flera arbetsgivare att välja mellan och att människor kan välja skola, vårdcentral mm. Jag menar att det i grunden är en bra politik.

  2. Leif

    Västerpartiet är som en motbild. Dom vill inte ha oavsett, ni vill ha oavsett hur skolor och annat beter sig. Att lägga sig i mitten låter vettigt. men då trampar ju stygga moderaterna på företagares tår och det får man ju inte. Utnyttja barn istället för att få vinst, det är bättre i Edwards ögon

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Nu kommer du med falska påståenden. Alla som bedriver skola, sjukvård och annan välfärd ska självfallet sköta sig. Allt annat är oacceptebelt. Lika dumt det är att förbjuda alla offentliga skolor om en missköter sig lika dumt är det att lägga ner alla privata skolor om en missköter sig.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag är ständigt ute och besöker olika verksamheter och företag. Sedan har jag som många andra både barn, föräldrar och släktingar som är beroende av välfärdens alla områden.

  3. Åke Nygren

    Det är väl bra att vänsterpartiet är tydliga på detta område. Då vet ju väljarna vad som gäller om dem röstar på vänsterpartiet. Vänsterpartiet är inte emot andra alternativ är det offentligt drivna, utan andra aktörer som stiftelser, koperativt ägande eller när svenska kyrkan driver det i sin regi. Det går alldeles utmärkt. Det givna i detta ska vara att varje krona som är avsedd för dess verksamhet ska oavkortat gå till det avsedda. Ingenting ska kunna gå till vinster åt privata ägare. Ett fullkomligt givet förhållningssätt där alla får möjlighet att få bra och likvärdig vård, skola och omsorg. Moderaterna å sin sida tror att allt går att privatisera, men se hur det fungerar….mycket dåligt. Tänk om, tänk rätt.
    //Åke Nygren

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag tror verkligen inte att allt går att privatisera. Däremot har jag inga problem med valfrihet och att föräldrar och elever väljer sina skolor istället för kommunpampar som tidigare. Sedan ska vi kontrollera så att både privata och offentliga skolor sköter sig bra.

  4. Marianne R Johansson

    Nej Edvard Riedl, Vänstern säger att gemensamma skattepengar inte ska bekosta vinster i privata välfärdsföretag! Om det nu är viktigt för dej och andra att ha barnen i privata skolor och gå till privata vårdcentraler, så får ni väl betala för det då! Och då kan den verksamheten fortgå!
    Våra skattemedel därimot, ska gå till att ge oss ALLA bra skolor och bra sjukvård !

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      I Sverige har vi valt att betala nästan världens högsta skatter för att gemensamt betala för skola, sjukvård, äldreomsorg och annan välfärd. Det är en bra modell. Men jag förstår inte varför det ska innebära att kommunpampar och inte vanligt folk ska kunna välja vem de vill sköter skolan eller vårdcentralen.

  5. Erik

    Problemet är väl att ingen än så länge har förklarat hur vinsterna uppstår. När man lyssnar på vänsterretoriken tror man att vinsterna är stöld från skattebetalarna. Fast rimligen beror det väl på att entreprenörerna är skickliga dels genom management och stordriftsfördelar kan skapa överskott. Rimligen har väl politikerna överlåtit verksamheterna till minst ett neutralt värde. Det vill säga inga subventioner till entreprenörerna. Och under förutsättning att den vård som erbjuds från de så kallade välfärdsföretagen har den kvalité man kan förvänta sig, då är det bara att gratulera till vinsterna. Och rimligen kommer Kommuner och Landsting, via benchmarking att ta sig i kragen och bli lika effektiva. Och då har vi skattebetalare faktiskt blivit vinnare.

  6. John

    Räcker inte lönen i de företag som ger ut privat sjukvård och skola ? Ska vi ha vinstintressen också så måste det väl sparas in på kvalliten .

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Om det vore så skulle vi sannolikt inte vilja ha våra barn i sådana skolor eller våra föräldrar på sådana boenden tänker jag mig?

  7. lf

    Varför ska man inte jobba för att att alla skolor,vårdinrättningar skall vara av samma kvalite.
    Du Edvard Ridel vill inte det.
    Du kommer att ha svårt att förklara det för allmänheten.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Vilket dumt påstående. Självklart ska vi jobba för att ständigt utveckla kvaliteten och säkerställa att den är hög inom alla områden. Men vi bör inte förstöra för de som utvecklar kvaliteten utan lära av dem som är bäst så fler får det bättre.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det ökar valfriheten. Ingen tvingas välja privata alternativ. De privata alternativen får inte mer betalt än de offentliga. Förklara gärna för mig vad du ser för problem med det?

  8. Mr Cool

    Fundera hur det är möjligt att driva tidigare offentligt styrda verksamheter MED VINST? Jo, det beror i så fall på resursslöseri och ineffektivitet i den offentliga driften. Det finns säkert exempel på mycket lyckade såväl som mindre lyckade privata alternativ. GLÖM då ej att upphandlingen varit OFFENTLIG och att det är den/de som dikterat avtalsvillkoren som är medskyldig. Det är en skitsak att stipulera villkor som leder till saftiga viten om en leverantör missköter sig och det fungerar ju bevisligen inom andra områden. Hela denna debatt är enbart fånig och kommunister har aldrig haft förmågan att få något att gå ihop sig utan har ständigt nya krav på skattepengar. SJ är ett bra exempel på statlig misshushållning då de under en kort period gick med 1 MILJARD i förlust. Vi fick det på skattsedeln.

    • JonasE

      Skall du verkligen använda SJ som ett exempel på en bra privatisering??, då flera nyliga rapporter om detta visar på att det är just privatiseringen som orsakat problemen =”för många kockar i samma kök”.

      Samma sak med skolan, där visar ju också nyliga rapporter från regeringskansliet själv på att det är det fria skolvalet som är grunden till problemet !!.

      Det finns också tydliga bevis på hur man ”hittar” sina vinster, och det är med personalminskningar i huvudsak, men också genom att helt enkelt strunta i vissa saker som offentliga verksamheter skall ha och problemen som därmed uppstår kan inte ignoreras hur länge som helst.

      I ag så visar det ju sig att privatiseringen av Bilprovningen, resulterar i det förväntade….dyrare än tidigare, och mindre stationer ligger farligt nära nedläggning…..apoteket samma sak !!.

      Upphandlingsproblemet blir ingen problem om man inte behöver upphanda, utan sköter saken själv istället !!.

      Egentligen borde privatiseringar strida mot arbetslinjen då det blir mindre jobb i slutändan av en privatiserad verksamhet !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Valfrihet är bra och utvecklar välfärdstjänsterna i Sverige. Både offentlig och privat verksamhet driver den utveckling vilket är glädjande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.