Offentlig URSÄKT

Jag ber alla kunder som jag haft och coachat på Xtravaganza viktcenter i Umeå om ursäkt eller kanske mer FÖRLÅT. Det känns väldigt fjuttigt med ett förlåt och jag sitter med skammans rodnad på kinderna. Ett stort misstag är begått och som fd platschef är det oförlåtligt.

 
Efter Kalibers granskning som sändes i P1 har det kommit fram att den utbildning vi konsluter fick saknande både vetenskapligt grund och orsaksammanhang. Jag skäms oerhört över att det som vi trodde 100% på visade sig vara så fel på många plan. Det expertråd med experter som står bakom de råd som ges till kunder visade sig inte alls vara några experter och att de doktorer som vi trodde helt står bakom produkterna inte alls vill kännas vid vlcd-produkten som tyvärr inte livsmedelsverket har godkänt.
 
De riktiga reglerna – Inte en dag över 3 veckor på vlcd (dietsopporna) nådde aldrig oss konsulter. Utan vi fick lära oss att om man mår bra är det bara att äta längre. I verkligheten gäller att efter 3 veckor skall läkare vara med längs hela resan och om läkaren bedömer så, även en psykolog.
 
Vi hade några fall som inte mådde bra och jag blir alldeles kallsvettig nu när jag förstår att det mest troligt var en reaktion på vlcd. Vi var så hårt lärda att det kunde vara latenta sjukdomar etc som poppar upp när man går ner i vikt att vi blev förblindade. När vi frågade vårt expertcenter så fick vi svar som inte var tillförlitliga.
 

Läs eller lyssna på inslaget i SR P1:s program Kaliber:  HÄR
Originalartikeln som Kaliber följde upp: HÄR
Svaret på originalartikeln från Inga-Lill Vestman på Xtravaganza:
HÄR
Uppföljningen som Folkbladet gjorde efter Kalibers inslag:
HÄR

Övriga pressens artiklar om vad Xtravaganzas metoder kan leda till:
DN
Aftonbladet:
SvD

Jag ber alla ödmjukt om ursäkt för min bristande kunskap.

 

NY LÄNK
Ny Länk

Ny Länk
Ny länk

Etiketter: , ,

41 kommentarer

 1. Åsa Holmgren

  Starkt gjort Lisbet! Precis som Ann-Marie säger är det bara stora människor som kan ta på sig sina misstag! Himmel va du är bra! Jag tror du växer både i mina o andras ögon!

 2. Anders

  Detär bara att instämma i vad övriga skrivit. Bra gjort att göra såhär. Dessutom gör du dig som pudel.. *ler*

 3. Ann-Louise

  Otroligt starkt och modigt av dej att skriva detta! Ja, jag håller med i varje ord som övriga skrivit här.
  Du är en fantastisk människa!
  Kram!

 4. Ingemar Wahlström

  En och annan makthavare och politiker kunde lära mycket av dig. ”Ödmjukhetskonsult”. Kanske ett komplement, att föreläsa om. Bra jobbat, i alla fall.

 5. Isak

  KVACKSALVERI, obehörig verksamhet inom hälso- och sjuk-
  vård som utövas av personer utan medicinsk utbildning och
  utan legitimation enligt Socialstyrelsens normer. Heder
  Lisbet att du står upp och tar ansvar.

 6. Maria Skiddi

  Maja är chockad men, det är som alla ”religioner” vare sig det är politisk ekonomisk eller själslig utövning och lärjungar = att man kan tvivla, göra oomkullrunkeliga nyorienteringar, göra avbön och ge uttryck för det. Bra gjort av dig tycker jag.

 7. Krister Klermalm

  Respektabel förebild! Va gött att fler kan göra det. När man gör hedern sin röst hörd är det guldvärd för sin egen del trots du kan bli hängd av andra. Se Ulf Adolsson med sanningshalten om SJ och jag fortfarande inte har någon anställning tack var AF dåliga handläggning som jag kritikserade för och inte blev åtgärdad ens av chefen.

 8. Liselotte Harrie

  Jag kan bara instämma, och instämma i den ursäkt du ger dina kunder. Jag gör detsamma till mina kunder, som jag under mer än fyra år coachat i xtravaganzas program. FÖRLÅT. Detta ger mig också energi att arbeta för upprättelse. Ni skall veta det att allt bygger girighet i toppen av en pyramid.

 9. Marina Forsberg

  Lisbeth alla kan begå fel och ja det verkar som om du tagit på dig ett Förlåt och ja vad säger man….hmmm….Ja bra och en ros att du går ut så här

 10. Carina Jakobsson

  Storartat av dej – mitt hjärta blir varm och jag får själv förklaringar till min känsla kring upplägget och mitt eget psykiska mående! De var för jävligt mellan varven. Jag mår bra nu och har lärt mig att lyssna på mig själv.

 11. Henrik

  Hej min vän! Jag blev faktiskt lite chockad när jag nu får papprena på bordet efter radioprogrammet mm. Du och de övriga i personalen har gjort ett underbart jobb utifrån era förutsättningar. Man kan ju fundera på hur HK agerar. Jag hade kanske tur som inte blev sjuk. Jag tycker det är jäkligt strongt av dig att gå ut så här och jag saknar er. Jag håller tummarna för dig och Tomas!
  Kram Henrik!

 12. Johan

  Vad tråkigt med ett blogginlägg med rena sakfel. För att en produkt ska få kallas VLCD och säljas i Sverige måste den var godkänd av Livsmedelsverket. Samma produkt används idag på Karolinska sjukhuset för de personer som måste gå ner i vikt inför en magoperation. Din kunskap om VLCD verkar förvånadsvärt ”liten” med tanken på att du arbetat med detta under 4 år. För mig låter det bara som om du är bitter och sitter och kastar en massa skit på ett företag som hjälp många med mig till ett nytt liv!

 13. Lisbet Olofsson

  Svar till Henrik (2011-05-05 19:44)
  Henrik!
  Rar du är som skriver.
  Japp, ni är ju jättemånga som lyckats bra och orkat med sopporna. Det är ju inte förren kroppen börjar protestera som skador uppkommer.

  Vi hade i alla fall kul..eller..hur..på vägen..

 14. Lisbet Olofsson

  Svar till Liselotte Harrie (2011-05-05 13:14)
  Vi är ju några viktcentran som blivit rätt omskakde på olika sätt under den här månaden. Många sanningar som kommit fram.

 15. Lisbet Olofsson

  Svar till Carina Jakobsson (2011-05-05 18:38)
  Det är bra för när man inte mår bra på vlcd så ska men genast sluta – har vi nu förstått och inte bara dricka mer, röra på sig och ignorera det.
  Jag är glad för dig att du mår bar nu.

 16. Lisbet Olofsson

  Tack alla ni som tagit er tid att kommentera både här och på fb samt andra ställen. Ni är så rara och omtänksamma.

  Det känns otroligt hemskt att man bidragit till att människor mått dåligt och sedan drivit på. Roligt att så många har läst min ursäkt.
  Sidvisningar på bloggen: 4052

  Tack alla

 17. Lisbet Olofsson

  Svar till Johan (2011-05-05 21:05)
  Ja nu är den godkänd.

  Rössner och gänget förespråkar vlcd under läkares uppsikt – ja.

  Bra att du inte blev sjuk och behåller din vikt. Lycka till

 18. erica

  Vad konstigt! Jag var då med att klistra etiketter på VARJE vlcd påse med information om att man skulle kontakta läkare efter 3 veckor på kostersättning. Konstigt att varken du eller Tomas fått den informationen. Jag upplever att huvudkontoret var mycket tydliga med att det var viktigt att vi skulle informera våra kunder om detta

 19. Helena Larsson

  Många har säkert mått dåligt men hur många har du inte hjälpt till ett nytt och bättre liv? Kunskap är något man förvärvar hela tiden och ibland låter man sig föras bakom ljuset. Man litar på de man har runt omkring sig fast man borde syna korten lite mera. Ibland känns det inte rätt men litar på de som borde kunna och de som man har förtroende för. All heder åt sig som ser din del i det hela. Gå stärkt härifrån! och trots att jag finns 10 mil ifrån dig så hoppas jag kramen värmer.

 20. Lisbet Olofsson

  Svar till erica (2011-05-05 23:03)
  Det var du som var platschef då. Jag var bara inne några timmar och jag klistrade inte på nått vad jag vet. Men som någon säger här – de ska vara godkända av livsmedelsverkat annars kommer de inte ut.

  Erica, hur många gick till läkaren och fick hans/hennes övervakande efter tre veckor? Det var bara en rekommendation som ingen kollade av gjordes.

 21. Lisbet Olofsson

  Svar till Helena Larsson (2011-05-06 01:13)
  Tack helen.
  Vi synade så mycket att vi till slut fick tillsägelse att lägga ned och inte ifrågasätta så mycket.

 22. Den anonyme kocken

  Det är lätt att bli lurad av experter..
  Bra att du är stor nog att erkänna detta !
  Plus i kanten till en annars skitig affär .

  Nej ta ny tag ! och hoppas de som stod bakom detta får ta smällen och inte du.

 23. Anders

  Be inte om ursäkt för ett fungerande koncept. Be alla med mig som ni lurade när Tomas stod den 17 januari i år och sålde in ett program på 12 månader med kontantbetalning, för att sedan begära sitt bolag i konkurs. Självklart visste han vad han gjorde då. Och nu tillsammans med dig starta upp ett konkurerande koncept med en annan leverantör av VLCD. Tack för att xtravaganza centralt ringde upp mig och jag fick börja på Träna där Anneli tagit hand om mig. -12 kg och nöjd. Jag fick tydlig information att jag skulle kontakta min läkare efter 3 veckor där. Min läkare sa att jag skulle fortsätta med VLCD tills jag mådde min målvikt.

 24. Lisbet Olofsson

  Svar till Anders (2011-05-06 13:04)
  Det är inte konceptet jag gnäller på utan på att jag blev förd bakom ljuset.
  Jag vet att konceptet fungerar för er som är friska och krya i kroppen och orkar med ketonbelastningen etc.
  Du vet väl om att God Balans var xtravaganza förut och bara för att vi kanske kommer att samarbeta med dem inte innebär att man ska äta vlcd. Man kan äta sig ned i vikt vilket du snart erfar.

  Glad jag blir att du gått ner dina kilon och nu är det bara att se till att du ska behålla dem. Det kommer att gå fint – du är ju medlem i 12 månader. Bra att du har fått bra information om 3 veckorna – hur tror du det kommer sig?

  Mest lurad blev nog Tomas – vilket du kommer att få höra om.

  Lycka till

 25. Lisbet Olofsson

  Svar till Den anonyme kocken (2011-05-06 11:24)
  Jag vet ju vad som hände etc – ingen kan övertala mig om att det jag upplevde inte är sant. Så det är ingen fara med mig. Men det kommer nog mera..

 26. Lisbet Olofsson

  Svar till Jossan (2011-05-06 15:13)
  Jag hänvisar till Kalibers granskning och de doktorer som de varit i kontakt med.
  Det är många doktorer som har olika uppfattningar om det och du kan ju lyssna på doktorerna i Kalibers program. Där det är en professor i ”viktminskning” med etc.

  Man blir salig på sin egen tro tyvärr vilket jag fått erfara i ketondiskussioner och förbränningssyftet

 27. Ann-Catrine

  Det här måste vara den konstigaste ¨pudel¨ någon någonsin har gjort.
  Du säger att du lurat dina kunder samtidigt som det inte finns några bevis för detta. I programmet som jag lyssnat på så är inte de olika fallen kopplade till VLCD-metoden utan till vattenmängd och någon som ätit linfrön. Sedan hävdar du att Stefan Rössner som talar för ditt tidigare aggerande har fel och då hänvisar du till en anna doktor med motsatt åskit än det som gagnar dig. Sedan går du ut i tidnignen och kallar dig ¨hälsoguru¨ och berättar att du i ditt nya koncept (misstänkt likt Xtravaganza) skall fortsätta med VLCD fast tillverkat av God Balans. Som sagt, en konstigare ¨pudel¨ har jag aldrig sätt. Känns som du går någon annans ärende. Hoppas den betalar bra för maken till förlust av trovärdighet har man sällan skådat. Lycka till med ditt nya koncept. Det skall bli intressant att följa.

 28. Lisbet Olofsson

  Svar till Ann-Catrine (2011-05-06 18:36)
  Ja fru Gustafsson – du lär få svar på dina frågor så måningom om du är intresserad. Vetenskapen är ju lite som statistik – står man med ena foten i kokade vatten och den andra i en frys så mår man jättebra.

  Fetmaforskaren Jarl Torgersson igen. Han tycker inte att man ska rekommendera kunder att gå längre perioder än tre veckor på VLCD.
  – Den vetenskapliga dokumentationen för långtidsanvänding av detta är ju inte så stor. Om man talar om för sina kunder, skit rekommendationerna ta det här lite längre då frestar man ju folk. Och då vet man något som inte Livsmedelsverket vet och det tror jag inte man gör.

  Du har bildat dig en egen uppfattning om mitt nya koncept och det kommer du också att bli varse om hur annorlunda upplägg det är. Roligt det där – att du vet mer om det jag kommer att göra än jag själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.