Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Byskolor och folkomröstning


Så har vi haft vårt extra KF i Vännäs. En tillställning som blev lång och hade sina överaskande och svårförutsägbara vändningar.

Två förändringar var att några partier stod fram och yrkade på att byskolorna skulle få vara kvar. Det var faktiskt första gången. Tidigare har några lagt ner sina röster och möjligen reserverat sig, men nu yrkade några faktiskt på att skolorna skulle vara kvar, innan omröstningen.

Två av de fyra partierna som pläderade för folkomröstning gav också uttryck för att man skulle respektera folkomröstningens utslag, om det skulle bli så att den skulle stödja ett återstartande av byskolorna. Vilket jag faktiskt inte tror. Jag respekterar att tio procent av väljarna i Vännäs gett uttryck för viljan att ha skolorna kvar och har fått sin önskan lagligen prövad i KF. En annan sak är hur folkviljan skulle svara.

När byaskolorna kostar 4 miljoner mer per år att driva, 4,8 om man skulle ta med kapitalkostnaderna för renoveringar som måste göras, så vore hela det nya Vegabygget (som blivit lika stort med eller utan byelever) betalat med mellanskillnaden när det lilla barn som föds i år fyller 18 eller 22. Udda uträkning, men lite tänkvärd. Man får lägga på två år om man ska täcka den rörelseförlust som uppstår om skolorna säljs billigt, eller om någon i värsta fall måste rivas. Själv hoppas jag på att de kan tas över av lokala intressen till billigt pris och bli till bynytta på ett eller annat sätt. Det ska sägas att det inte är för att finansiera bygget skolorna läggs ner, kommunallagen kräver att vi ska ha en budget i balans. Nu och varje år.

Skolan kommer att få gå igenom ett riktigt stålbad nu. Besparingar för 3 miljoner är beslutade i BUN, ytterligare 4,5 – 5 väntar. Hade byaskolorna varit kvar hade vi tvingats spara 4 miljoner till, cirka 10 tjänster. Det är bakgrunden till att några av oss menade att nedläggningen måste göras för barnens skull. Alla Barn hade drabbats ännu hårdare av en sådan besparing. I byar och samhälle, även på högstadiet i Vännäs där alla kommunens barn går, om man inte väljer annan skola. Ett parti hade i BUN lovat att idag visa hur man skulle finansiera ett bevarande av byskolorna, men det kom inte några siffror. Det blev nog för svårt.

Folkomröstningen blir inte av. Bl.a. för barnens skull är jag lättad för detta. För en och annan hade det kunnat ge några osäkra år. ”Ska jag gå på den här skolan eller inte?” För några som i höst börjar förskoleklassen skulle det kunnat innebära att man skulle flytta till en okänd ”nygammal” skola hösten 2015, det första år det skulle vara aktuellt att starta om. Till väldiga kostnader.

Turerna kring röstningen om folkomröstningen blev spännande. Det skrivs om dessa på annat håll. Det går i alla fall definitivt inte att peka ut en ensam ansvarig för att det inte blev en folkomröstning.

Ska jag nämnda något lite om budgeten så såg besparingarna lite skeva ut mellan de största nämnderna. Tar man bort verksamheterna som avslutas, Hjorten och byaskolorna, så blir sparbetinget utifrån siffrorna vi fått 1 miljon för Vård och omsorg och 7,5 miljoner för Barn och utbildning. Moderaterna tyckte det var i ojämnaste laget och ville jämna ut något till 2,5 respektive 6 miljoner. Vi var ensamma om det. Det blev ingen reservation. Det är kärvt för båda nämnderna, men för skolan blir det riktigt, riktigt hårt.

Flera partier ville som sagt lägga 4 miljoner till i besparing på skolan genom att ha kvar byskolorna. Även om jag har en stor del av hjärtat på landsbygden och i de små skolsammanhangen kan jag inte förstå det i ljuset av det vi vet. Som jag sagt tidigare är jag lättad över besluten, inte glad.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Om kommunen nu tar steget tillbaka till den tid då skolor ansågs för dyra för att kunna tillhandahållas på landsbygden och ”river” möjligheterna till boende i byarna kommer de ungar som föds nu knappast sakna det nya Vegabygget. Då bor de förmodligen i Umeå eller någon annan kommun med mer framsynt politisk ledning. Det är enbart vi som lever ett aktivt liv just i dessa dagar som har någon glädje av BORGerlighetens skattesänkarnit. Dessa kommunala ”besparingar” kommer nämligen att bli de sista av de spikar sossarna brutalt hamrade in i landsbygdens kista under 1960- och 70-talen.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Jag tror jag förstår det mesta av kommentaren och i vad gäller den historiska glesbygdsavfolkningen tänker vi ganska kanske rätt lika.
   Sen måste man komma ihåg att det är skillnad på byar och byar och skolor och skolor. En av våra skolor ligger 3 kilometer från en annan skola där eleverna ryms med obrutna klasser. Knappast en kommun i Västerbotten eller Sverige för övrigt har låtit det vara så. Särskilt inte om det finns stora renoveringsbehov. Att det har gjorts stora investeringar i Brån på slutet visar att politiken i Vännäs velat ha byaskolorna kvar tills obalansen i ekonomin blev för stor. Det ska inte förstås så att ekonomin hänger på byskolorna eller att det räcker med att stänga dem.
   Man ska också komma ihåg att det är 13 km till skolan som ligger längst bort. Det är också bara ett fåtal elever i byskolorna som inte redan åker buss.
   Visst är det bra med nära skolor, för många är det också bra med små. Samtidigt visar inflyttningen i flera skollösa byar att livskvaliteten inte bara hänger på skolan.

 2. Sonja Eriksson

  Du ”glömmer” att berätta att vård och omsorgsnämnden har kostnadsökningar på drygt 10 miljoner som vi måste hantera förutom sparkravet. Det är kostnader som vi inte styr över själva utan beror på lagar och regleringar från regering och socialstyrelsen. Vi kommer att få ett mycket tufft budgetarbete i höst för att på något sätt ha en så bra verksamhet som möjligt under 2014.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det var därför vi inte reserverade oss heller, på grund av de ökande VON-kostnader som kom till uttryck igår. Men utifrån det tidigare kända måste skolan spara på många fler områden.
   Samtidigt som det ofta finns färre som i vardagen talar engagerat för de äldre. Det är sannerligen inte lätt. Vi ska ändå försöka att inte sätta nämnderna mot varann.
   Som du säger är det mycket vi inte råder över lokalt, det gäller även skolan till stor del. Anhöriginvandring kommer t.ex. när den kommer.
   Det är nog så att vi på alla plan i samhället måste inse att vi inte alltid kan ha den nivå vi önskar eller tidigare har haft. Att på fler och fler områden lägga på kommunerna tvingande krav med hot om vite kan till slut innebära en kollaps. Främst i mindre kommuner.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Missade och skrev svaret som egen kommentar, men du har det här bredvid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.