Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Olämplig rektor


Kvällens Uppdrag granskning sägs innehålla scener med en rektor som kallar elever med adhd ”en cancersvulst”. Efter ett sådant uttalande, om det är rätt tolkat, är det minsta man kan göra att lämna skolan och ”byta bransch”.

Vissa media lär under en period göra det anmärkningsvärda uttalandet till något friskoletypiskt, smeta ut de osmakliga orden över hela friskolevärlden. Fast sanningen är att vissa friskolor ibland har större andel elever i svårigheter än omgivande kommunala skolor.

I vår nervöst lagda, slätstrukna och likriktade tid glömmer vi dessutom ofta att egenskaper vi idag gärna klumpar ihop under bokstavskombinationer kan bli väldiga tillgångar. I vetenskapens och nobelpristagarnas värld hittar vi många banbrytare som avviker från normen och drog mycket resurser i tidiga skolår. I entreprenörernas driftiga, risktagande, resurs- och jobbskapande skara hittar vi många som också gjorde det.

Summa summarum. Dåliga rektorer ska göra något annat, oavsett skolornas driftsformer. De med större svårigheter att kontrollera impulser ska ha ett välkomnande och personligt bemötande. Som alla. Ett som övertygar om välvilligheten i det mått av fostran som också behövs för att lärandemiljön och livet ska fungera.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  I ett samhälle där höga tjänstemän nästan aldrig får sparken eller ens blir omplacerade får nog räkna med att många sådana finns kvar på sina anställningar. Rektorn som uttalade sig så om adhd-barn borde naturligtvis få sparken, hur starkt hans anställningsavtal än må vara.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Jag har bara läst osäkra och fragmentariska tidningsnotiser, men jag fattade det som att han var ägare och har lämnat över skolan till någon annan efter att (förhoppningsvis) ha förstått vad han sagt.

 3. Krister Andersson

  Att det är friskoletypiskt utifrån att alla friskolor sysslar med detta är knappast troligt. Att det förekommer som en effekt av bl.a. vinstintresse är däremot mer än troligt. Vilka är de ”vissa” friskolor som ”ibland” har större andel elever med ”svårigheter”?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Har besökt tre friskolor i Stockholm som alla låg över omgivningens snitt när det gällde elever i svårigheter. Även varit rektor för en sån skola i tretton år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.