Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vandringsmyter


Det är inte det enda exemplet på politiska vandringsmyter Aftonbladet visar upp idag.

Den här handlar om att unga i Fas 3 vecka efter vecka skulle ha målat om samma stolar. Enligt Aftonbladet ska en busringning om saken gjorts till sanning och S-ordföranden har använt den i tal.

Visst händer det nu som förr att arbetsmarknadsinsatser inte håller måttet. En sådan här övning skulle vara tämligen meningslös. Exempel på undermålig kvalitet på arbetsmarknadsinsatser måste hela tiden självkritiskt bekämpas på alla nivåer. Insatserna ska vara bra, en annan sak är att inte ens de bästa alltid löser det enskilda fallet.

Vulgärpropaganda och vandringsmyter måste hela tiden rensas ut. När det varit som värst har några i stort sett velat belasta det andra politiska laget för åldrandet, sjukdomen och döden. Det är många tunga livsvillkor vi inte kan påverka eller komma undan, även om vi bor i ett av världens absolut bästa länder.

Sen får vi fortsätta att jobba på bristerna med de resurser samhällsekonomin kan få fram i dagens läge.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Isak

  Otaliga äro dom berättelser, där jobbcoacher tjänat miljontals kronor
  på att placera arbetslösa i meningslösa Fas 3 sysselsättningar för att fri-
  sera regerigens abetslöshetssatistik. Sen säger du själv att arbetsmark-
  nadsinsatserna inte håller måttet. Sen om man målar om stolar eller något
  annat meninglöst kan vara egalt. Arbetsmarknadsinsatser skall leda till att
  man kan bli attraktiv och kunna söka jobb på den öppna arbetsmarknaden.
  Då hjälper det föga att utförsäkra människor med livshotande livstillstånd till
  förnedrande arbetssökeri. Att Moderaterna nu skall vässa arbetsförmedlingen
  har enbart till syfte att ytterliggare släppa in kapitalister att tjäna pengar på
  arbetslösa. I skenet av detta kanske det inte är regeringens prio att få ner
  massarbetslösheten till vanlig arbetslöshet (4%)

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tror inte du har full koll på jobbcoachandets villkor. Grundersättningen är verkligen låg. 350 kronor per person – i veckan, på det ska sociala avgifter och skatt betalas. Svettigt bli miljonär på det även om man har ett gäng att arbeta med.
   Sen kommer det till en betalning i två steg om den arbetslöse får jobb.
   I veckan träffade jag en person som ville berätta vad det betytt för honom att få en engagerad och ambitiös coach. Den hjälp och det engagemang personen inte sett till på flera år hade blivit verklighet nu och det hade betytt väldigt mycket för självkänsla och självförtroende. Det finns hopp om jobb.
   Förändringarna är stora på arbetsmarknaden i Sverige och Europa. Utbildningskraven har t.ex. höjts avsevärt. Man måste oftast vara tämligen hemma i digitala världen. Många av de enklare jobben finns nu någon annanstans.
   Alla arbetsmarknadsinsatser har inte hållit måttet. Varken på -10, -00, -90, -80 eller 70-talet. Det gäller att hålla uppe kvaliteten. Men jag tror verkligen att drivande aktörer som kompletterar AF behövs. Om man har engagerad och kompetent personal som många verkligen har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.