Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Helt fel valtal


Det var bekymrande och bekräftande att läsa den här debattartikeln i VK idag. Den är skriven av Anders Hartman, vd vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik, och Sven Lindgren, ordförande för Civilförsvarsförbundet – inga allmänna krösamajor direkt. Ämnet var mat, matbrist och risken för svält. I Sverige, nutidens Sverige.

Genom åren har jag ibland skrivit om risken för genomklappning för vår matförsörjning. Att vi i vår osäkra värld kan hamna i lägen då Sveriges låga självförsörjningsgrad resulterar i ren svält. Jag har också berört oljans och oljeprisets betydelse och vikten av att bevara så mycket åkermark som möjligt i bruk för den tid då oljan sannolikt blir oerhört mycket dyrare för att sen ta slut. Det är knappt 55 år bort enligt BP. Då behövs det ett helt annat jordbruk i Sverige och världen.

De som skriver varnar för ett läge då Ryssland av någon anledning stryper oljetillförseln. Hälften av vår olja kommer därifrån. Mardrömmen vore ett läge där EU både har en konflikt med Putins Ryssland och betydande delar av Mellanösterns oljefält antingen behärskas av någon som inte vill sälja eller kanske brinner. Oljan är kanske inte så betydelsefull för den vars ideal är 600-talet eller vill påskynda världskaos.
Snabbt kunde vi komma ner i 50 % oljeleverans, eller mindre. Det betyder inte bara att vi fick ställa bilen varannan dag eller så. Eller att det rullar som vanligt bland söders cyklar. Enligt skribenterna är risken för svält mycket stor vid 50 % leverans.

Sådana här budskap är inte direkt säljande i valbudskapens tid, men jag tror debattörerna har rätt. Sätt igång skarpa forskningsprojekt med mål att hitta alternativen för basnäringar och transporter. Man kan nog behöva både 25 och 40 år för att skaka ner nya, breda, praktiskt och ekonomiskt gångbara lösningar. Jag tror jag har rätt, bevara jordbruksmarken, se till att den hålls i hävd, spridd över landet.

Lite trist att vi förutom allt annat avskaffade beredskapslagren för några decennier sedan. Det skulle kunna inträffa lägen då vi gärna hade haft dessa stötdämpare. Lite olja förutom den i tankbilar och mackar. Lite mat förutom i långtradare och butiker.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Du menar alltså att vi ska satsa mer på förnyelsebara bränslen, och inhemsk produktion. Tur att det är val om mindre än en månad. Då kan vi välja en bättre väg.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Det lät tvärenkelt som oftast.
  Vi måste satsa på forskning och morötter och inte en tvärstoppspolitik som kastar ner oss i ett ekonomiskt moras där få positiva beslut kan tas och få framsteg göras.
  Men visst måste alla sidor och partier beakta vår sårbarhet mer än vi gjort hittills.
  MP måste komma ner på jorden och fundera på lösningar som är ekonomiskt hållbara och inte slår ihjäl den landsbygd, arbetsmarknad och sociala hållbarhet man vill värna.

 3. Thomas Gunnarson

  Eskil sade en gång när jag pratade med honom att en brist skall höja priserna, enligt marknadsekonomiska teorier.
  Men mat är en politisk maktfaktor och inte en marknadsfråga…
  Som du egentligen konstaterar!
  Du resonerar om ett perspektiv på några årtionden framöver.
  Det handlar om månader…
  Åtminstone vad jag kan se just nu…
  Det är mycket möjligt att en total kollaps sker snart, eller redan är i gång, då något egendomligt sker som ingen uppmärksammar…

  Därför att vem vill uppmärksamma en krissituation, egentligen?
  Därför känner man sig som en ”ropandets röst i öknen”…..

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ja, detta med mat är speciellt, mycket för att vi för länge sedan valde att börja subventionera den.
   Mycket kan förstås hända i morgon, men vi måste börja jobba på en långsiktig förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.