Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sjuksköterska i morgon


Det kommer reflektioner när man ser läget på oerhört viktiga avdelningar vid NUS, t.ex. Kirurgcentrum.

Läget kan sannolikt bli värre, bl.a. för att det utbildas för få sjuksköterskor och, inte att förglömma, specialistsköterskor. Här behövs både kort- och långsiktiga lösningar.

Under senhösten har vi på min arbetsplats haft förmånen att ha en grupp mycket motiverade och målmedvetna deltagare som läst svenska inför sina undersköterskestudier. Utvalda från en dubbelt så stor grupp sökande från Umeås kranskommuner.
Nu har man gått vidare till själva vårdutbildningen på Medlearn och man säger där att flera tänker läsa vidare till högre nivåer. Jag tror avhoppen blir få.

Vi har många utrikesfödda med vårdbakgrund eller lust och god kapacitet att ta sig in på den banan. Här bör det tänkas till snabbt så att det så fort som möjligt kommer igång även akademiska vårdutbildningar för utrikesfödda. Modellen att få läsa vårdsvenska några månader innan och sen få stöd under utbildningen kan verkligen rekommenderas. Jag ser gärna att de som behöver kan få språkstöd även under sitt första arbetsår, för att snabbt nå goda språknivåer i sin viktiga uppgift.

Vi behöver vårdpersonal och många utrikesfödda vill gärna ha jobben. Här bör det tänkas nytt och kreativt för allas bästa. För oss potentiella patienter, dem som vill ha arbetet och för olika delar av vårt gemensamma samhälle.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Barnmorskor är det visst också brist på. Men jag undrar om kristna och muslimer (flyktingar eller urinvånare) längre får bli det. Avskaffad samvetsfrihet, du vet. Ändå var det, i varje fall tills nyligen, av Arbetsförmedlingens yrkesbeskrivning tydligt att yrkets raison d´etre var att förlösa barn och inget annat. (Viss ”gynekologisk assistans” i övrigt nämndes i typ en bisats ångt ner).

  Inför vi rätt till dödshjälp lär behovet av samvetsfrihet för vårdspersonal bli skriande uppenbart för alla (inte bara för den lite märkliga grupp läkare som har största samvetsnöden inför att omskära judars och muslimers småpojkar). Liksom om vi skulle dra argumentationen ”om kvinnans rätt till sin kropp” till sin spets (som i vissa delstater i USA) och tillåta fosterfördrivning ända fram till födelsen (i princip). Det kanske vore nåt? Som det nu är tenderar vårt samhälle att likställa juridisk och moralisk rätt, vilket kanske i praktiken är värre.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Jag tycker definitivt att man ska kunna arbeta i vården utan att tvingas medverka vid aborter eller dödshjälp.
   Är mycket rädd för var vårt samhälle hamnar dagen den aktiva ”dödshjälpen” blir tillåten. Vad som sen kan komma att styra oroar mig. Kan känna oron över utvecklingen hos en del äldre redan idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.