Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Jag vill betala mer


Det är förstås lätt att säga för den som har råd och varken har liten eller stor familj, men jag skulle verkligen gärna betala både en, två och tre kronor mer för mjölken, filen och yoghurten jag köper från Norrmejerier. Bara pengarna gick till dem som håller landet öppet och byarna levande. Dem som tar fram bra mat på ovanligt miljö- och djurvänligt vis och står för största och viktigaste delen av beredskapen om något av det otänkbara skulle hända. Det senare har tyvärr blivit mer tänkbart på slutet.

Jag blev ledsen in i hjärtat när jag läste om sänkningen av mjölkpriset till bönderna i vk.se i eftermiddags. Jag förstod plötsligt mer av det underförstådda jag hörde när jag talade med ett par av de ledande på Norrmejerier idag.

Jag hörde också röster och såg kända ansikten framför mig. Både av skuldfria och mer småskaliga bönder och stordriftande och tungt skuldsatta. Allt fler av de första funderar på att helt sluta med backaffärerna medan de hårt belånade inte har något reellt val.

På t.ex. Twitter kan man höra totalt marknadstroende maximalliberaler uttala sig rätt korttänkt när det gäller svensk matproduktion. Det blir ibland både raljant och hånfullt. Som om maten vore precis vilken vara som helst. Som inte alls behöver framställas i Norrland och Sverige. Det fungerar inte så. Världen är inte så ”schematisk”.

Mat är inte smarta telefoner eller annan elektronik, inte bilar, lågprofildäck, mode, gardiner eller musik. Det är livsmedel, den absoluta livsnödvändigheten. Mat måste också produceras på marknadsmässigt vis, men vi måste se till att mat produceras och i möjligaste mån överallt där folk finns. Däribland Sverige, Norrland och Västerbotten. Ser vi inte till det idag kan de som kommer efter oss drabbas hårt. Vi kan hinna drabbas själva. Det kan gå fort.

Mjölk ”är” inte bara mjölk, yoghurt, ost, fil och mycket mer. Mjölkproduktion betyder kött, växtodling och kompletterande produkter. Det är infrastruktur, det är fler näringar och binäringar. Det är stad och land, landsbygd, industri, välfärd och säkerhet.

Den handlare som låter den som vill betala några kronor extra till bönderna för mjölkprodukterna skulle jag verkligen vilja gynna. Men vi, lantbruket och morgondagen behöver mer än det. Det sista vi har råd att förlora här under solen är jordbruket.

Låt mig till sist citera Böckernas bok:
”Under allt detta är det en förmån för ett land att ha en kung som ser till att marken brukas. (‭Predikaren‬ ‭5‬:‭8‬)”

Idag skulle det ha stått rikspolitiker.

God natt!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Det står kloka saker i den boken också, om du nu kan ursäkta min dåligt dolda tveksamhet inför boken ifråga. Men hur stor är egentligen rikspolitikernas makt över frågan?

  I går träffade jag en klok, mycket klok t.o.m., politiker som bestämt påstod att politikernas makt över vad som sker i samhället inte alls är så stor som de asjälva och andra vill tro. Inget direktcitat men ändå en korrekt återgivning ur minnet av vad hen menade.

  Såväl kungen som våra rikspolitiker står sig nog slätt när det gäller att påverka kortsiktig strävan efter profit i alla sammanhang. Då är det annat som styr.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Slutcitatet från ”Boken” tycker jag är intressant, och sant. Sen kan man ha vilken trosuppfattning som helst och ändå inse och anse att ett land behöver ha tillgång till en rimlig matförsörjning i vackertväderlägen och storm.

   Det är inte alldeles lätt för politiken att reda upp situationen. Handelshinder och tullar av olika slag skulle slå tillbska stenhårt mot vårt exportberoende land. Men politikerna bör se till att vi inte bara lägger på vårt jordbruk extra krav och kostnader och sedan blundar och köper någon annanstans till våra egna verksamheter. Så har det gått till.

   Största möjligheterna att påverka har vi konsumenter. Sett över tid har maten blivit allt billigare, när det gäller hur stor del andel av lönen som går dit. Vill vi att det ska finnas öppen och bebodd landsbygd, svensk mat och något att äta för oss och efterkommande vid oroligheter eller katastrofer, då få vi se till att stödja det jordbruk vi har genom att köpa deras produkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.