Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gäller att ha ADHD


Har ätit frukost med någon annan än jag vanligtvis gör det med. Med många andra faktiskt. En stor del är företagare av olika slag.

En av de första jag pratade med verkar i en tämligen het bransch i dagens Sverige. Jag tänkte genast på en person som är hos Eductus just nu och började prata eventuella möjligheter.

Företagaren sa rätt omgående en sak som fick mig att skratta till av glädje och igenkännande.

”-Idag gäller det att ha ADHD.”

Han var seriös, med ett leende i ögonen och mungipan. En annan företagare kom fram, hörde vad vi pratade om och det visade sig att båda själva hade ADHD. Sa sig kunna koncentrera sig korta stunder, sen ska det hända saker. Det är inte minst den sortens människor båda söker. Kanske inte som t.ex. administratörer och ekonomer, men till många andra uppgifter.

Det personlighetsmönster vi ofta kallar ADHD var förr en riktigt betydelsefull egenskap. Är genomslaget stort kan livet bli tufft, men även idag behövs de mer utpräglade ”drivarna” i så många uppgifter. Tyvärr knäcker vi ner många i skolan, där de otåliga och väldigt ”omväxlingssugna” ofta sätter sprätt på tillvaron över hövan och blir både muntligt och skriftligt övertygade om att de är ”fel”.

Morgondagens entreprenörer, innovatörer och möjliggörare får inte bli borta på vägen. Vi behöver dem med bibehållet driv och självkänsla. Om de haft tålamod med längre utbildning eller inte.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. ADHD

  Tyvärr blir man dumförklarad då man säger man har adhd. Jag har ADHD och blev utredd som vuxen. Folk har ingen aning om att det i vissa sammanhang kan vara en tillgång. Tänk så många kända personer som har ADHD men där tycker folk bara det är normalt.
  Det är svårt få arbete när man går ut med sin ADHD diagnos, tyvärr. ’Det verkar som det bara är GUD som inte dömmer en. vår Gud är stor.
  Vill du veta mer kring denna adhd problematik eller fördel så har du ju min e-postadress.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Jag förstår hur du kan uppleva det. Under ett antal år som ”elevnära” rektor hade jag väldigt mycket kontakt med unga som var diagnosticerade med ADHD. Det och andra diagnoser i autismspektrat sitter ju inte ihop med vad folk kallar ”begåvning” och kan ofta vara en stor tillgång. Plockade man bort alla med Asperger från vetenskapens värld blev det tunt där. Det är likadant med ADHD:n och högpresterande idrottare, artister och entreprenörer.
  Jag känner flera som fått diagnosen ADHD i vuxen ålder, vilket inte alltid är så lätt. En som jag tänker på fick då förstå mer varför det trasslat till sig ibland genom livet. Viktigast är kanske att inte ”bli sin diagnos”. Du är ju så mycket mer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.