Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

För lite el i Skellefteå


Bäst att säga det från början – Missförstå mig inte!

Jag är positiv till grön och förnyelsebar energi och har värmt huset med vind det mesta av detta årtusende.
Jag gillar att det förmodligen byggs en batterifabrik i Skellefteå, nära vattenkraften. Särskilt när elbristen i Mellansverige blir allt mer allvarlig.

Det finns dock en sak att hålla i minnet i landet som håller på att fasa ut drygt 40 % av sin elproduktion, 50 av ”allväderselen”. Vi har definitivt inte obegränsad tillgång till el, inte ens i Norrland. Inte ens hemma hos Skelleftekraft.

Rönnskärsverken tar riktigt mycket elenergi. Drygt 1 TWh per år går åt när de framställer ädla metaller, skola, vård, omsorg och annan välfärd.
Datacentret/Serverparken som planeras byggas vid Finnfors kraftverk kommer att ta ungefär Lika Mycket. Lite mer än 1 TWh. Det är förstås bra om en serverpark kan drivas med vattenkraft. Världens digitala kommunikation och lagring släpper enligt uppgift redan ut minst lika mycket som allt flyg runt klotet eftersom så mycket el globalt tas fram med kol, gas och olja.
Northvoltfabriken beräknas ta lika mycket som Rönnskär och serverparken tillsammans, drygt 2 TWh. Summa 4 TWh, ungefär hälften vad av en av de stora reaktorerna i Forsmark producerar på ett år.

Om serverparken och Northvolt kommer igång så kräver dessa tillsammans med Rönnskär mer än all el som Skelleftekraft får fram i alla sina kraftverk. De levererar ca 4 TWh. Då får Marklund och Lundmark hoppas på el från andra håll eller värma morgonkaffet med ved.

Vad vill jag säga?

Tänk inte att vi har hur mycket el som helst. Tänk på att vinden inte blåser och solen inte lyser jämt. Särskilt inte när det är svinkallt. Tänk på att våra digitala vanor väldigt snart beräknas ta en femtedel av världens elkraft och framöver mer.

Vi behöver stabil balanskraft som håller oss, barn och efterkommande varma när vinterkylan sätter in. Vi behöver bygga till en del av den nyaste kärnkraften som kan drivas med det vi kallar utbränt kärnbränsle. Så att vi kan bygga ut det förnybara ännu mer.
Vad är alternativet?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Brorson

  Det är en skandal och ett hån mot oss som varit miljömedvetna sedan 1969-talet kallar sig ”gröna”, när de i själva verket vill förstöra ännu mer av Norrlands älvdalar. Och dessutom sänka avkastningen av renskötseln ännu mer genom vindkraftparker i renbetesområdena. Jag tycker tvärtom att rensköteslen måste kompenseras för gjorda markförluster sedan ”odlingsgränsen” (som är en administrativ och inte en biologisk gräns) infördes 1759.

  Nya språkröret Per Bolund, mp, har givit sin välsignelse till en ny storflygplats i Sälenfjällen, trots att en storflygplats redan finns i närbelägna Mora. En bättre lösning vore att riva turistanläggningarna i Sälenfjällen, som inte längre är ett kalfjäll utan ett alltmer skogbevuxet bergmassiv, och hänvisa turisterna till Norrlandsfjällen, som också kan nås med flyg. Vad Bolund och mp döljer är dels att Sälen kan nås inom 3 timmar med tåg från Stockholms Central med en bra järnväg, samt att det är brist på natursnö i Sälen och att snökanonerna är extremt energikrävande. Så. varför inte göra om Sälen-området till ett nytt renbetesland?

  I stället för batterifabrik i Skellefteå måste vi få en redovisning av batteridriftens alla baksidor, rovdriften på människor i fattiga länder för framställning av råvaran (sällsynta metaller) till batterierna, den enorma miljöförstörelsen och energiförlusterna – speciellt jämfört med järnväg med strömförsörjning från kontaktledningen. Samt trådbussar och spårvagnar på alla högtrafikerade linjer i städerna. Bil- ch flygbranscherna verkar ha lurat i politiker från alla parter att dessa färdmedel kan göras miljövänliga och energisnåla.

  Mp spelar dubbelt, när förra språkröret Maria Wetterstrand har egna ekonomiska intressen i ”fossilfria” flygbränslen. Media har i stort sett lyckats förtiga att årets förråd av förnybart tog slut för en dryg vecka sedan, varför vi nu tår på jordens ändliga resurser till 1 januari nästa år. Eller för att tala med ett tidigare Mp-språkrör: när räntan inte räcker till utgifterna, får man tära på kapitalet.

  Kärnkraften har vi redan, och likaså det radioaktiva avfall, som kommer att vara farligt för människor under hundratusentals år framåt. Mp förtiger att bara hälften av detta avfall kommer från kärnkraften. Resten är biprodukter från utvinningen av de sällsynta metaller, som behövs till vindkraftverk, solpaneler, och snabbladdningsbara batterier. Vi kan inte vänta länge till innan vi börjar bygga nästa generation kärnkraftverk, som återanvänder använt kärnbränsle, kramar ut detsamma så mycket energi, så att radioaktiviteten i restprodukten kommer att klinga av inom 200 -300 år.

  I stället för att diskutera vilka kärnkraftverk, som ska tas ur drift, behöver vi en diskussion om vilka vattenkraftverk som ska läggas ner och rivas och älvdalarna återställas i ursprungligt skick. Stora Sjöfallet torrlades inte för energins skull, utan för att få ett jämnare flöde till kraftverket i Porjus. Idag finns bättre lösningar – paradoxalt nog tack vare vindkraften. Som kan ta bort överskottsvattnet nedanför Sjöfallet. Mitt förslag är att:
  1. Stora sjöfallet återställs.
  2. Kvarvarande kraftverk i småälvarna mellan Umeå och Örnsköldsvik rivs.
  3. De båda kraftverken i den i övrigt orörda Voxnan, som är ett biflöde till Ljusnan rivs. Och en kanal anläggs mellan Ljusnans sjösystem vid Stråtjära och Hälsingekusten för fiskens vandringar mellan havet och Voxnans källsjöar i Härjedalen.
  4. Kvarvarande orörda Norrlandsälvar ska naturligtvis bevaras.

  Kärnkraften, och det radioaktiva avfallet finns redan, och historien kan inte backas. Sätt stopp för naturförstörarna i C och Mp!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Mycket kan sägas om dessa frågor. En sak som är tydlig är att ingen energiutvinning kommer utan prislapp.

 2. Fjällbo

  Det är frågan vem som får betala, för Skelleftekrafts rovdrift.
  Vi som bor längst upp i Skellefteälvens tillrinningsområde. ex. Sädvajaure, har inte sjösatt våra båtar de senaste 5 åren pga. vattenbrist. Vattennivån i Sädva sommartid, de senaste 5 åren har legat ca. 10 meter under dämmningsgränsen, även på hösten. Hornavan som är ett av de större vattenmagasinen
  i Skellefteälven ligger alltid numera 1 – 2 meter under dämmningsgränsen (maxnivå)

  Är det vi här uppe i fjällen som skall betala priset för Skellefteås expansion ?

 3. Brorson

  Du har skrivit i inlägget: ”Tänk inte att vi har hur mycket el som helst”. Det har du absolut rätt i. M och Mp har bytt plats med varandra. Förr var det M som hade svårt att inse att jordens resurser är begränsade, medan Mp förespråkade sparsamhet med ändliga resurser och återvinning. Men för Mp idag, som går i bilindustrins och flygbranschens ledband, är tillgångarna på el obegränsade. När Mp som nystartat parti 1980 ville avveckla kärnkraften, skulle det ske genom kraftfulla energibesparingar.

  Till och med uppladdningsbara eltandborstar skulle förbjudas. Språkrören åkte land och rike runt och predikade lumpsamling för återvinning av textilråvaran. Nu vill samma parti ha en förtida utskrotning av bensin- och dieselbilar. Det radioaktiva avfallet, varav bara hälften kommer från kärnkraften, ska grävas ner i jorden, varifrån det kan komma upp i dagen vid oförutsedda jordbävningar om hundratusentals år.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är tydligt att vårt samhälle och levnadssätt kommer att kräva allt mer el under lång tid framöver.
   Vi delar förmodligen inte tankar just här, men jag skulle önska att vi fick använda kärnkraftsavfallet en gång till i ett antal kärnkraftverk av senaste generationen.

 4. Ove

  Ingen journalist törs ställa den viktigaste frågan. Vart ska Skellefteå ta all el? Alla hyllar batterifabriken, men är det återigen inlandet som ska offras för kusten. Skellefteå kraft har ju förstört en hel del natur redan. För inte så länge sedan då skulle vi minska vårat elberoende, men nu verkar det finnas obegränsat med el. Konstigt.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Nu håller läget på elfronten på att uppmärksammas. I Stockholm är det snart stopp för anslutning av nya elförbrukare. Kapaciteten räcker inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.