Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Företagsklimat och samhällsklimat


Den här texten skulle in på Vännäsmoderaternas Facebook-sida under ”företagardagen”, 4 oktober, men försenades p.g.a. FB:s haveri under afton och kväll.

” Ett ord på företagardagen – 4 oktober

Vi lever alla mer eller mindre på företagen. Mest mer. Där blir värden till som ger arbetstillfällen, löner, skatter och välfärd. Även vinster som till största delen investeras i nya eller utökade verksamheter. Som ger arbetstillfällen, löner, skatter, välfärd…
Ett bra företagsklimat medverkar i regel till ett bra samhällsklimat. Ja, vi har olika huvudintressen, men i grunden är vi alla och inte minst kommunekonomin beroende av ett näringsliv som fungerar bra.

Företagen i Vännäs verkar utifrån kommunrankingen anse att det lokalt fungerar hyggligt bra ur deras perspektiv. Inte allt, men till övervägande del. Vännäs ligger i den översta tredjedelen bland kommunerna.

Röster bland företagarna önskar mer marknadsföring av Vännäs som företagsort. Mer aktivt arbete för att få hit fler som kan bli en del av våra företagskluster.
Idag kan Vännäs segla i viss medvind och ha draghjälp av Umeå, men vi ska inte nöja oss med det. Vi behöver själva aktivt göra mer.

För att förenkla för små och stora företag att starta och etablera sig behövs också fler bostäder, lokaler och färdiga tomter

Det kanske största hotet mot sunt företagsklimat är ”förkrånglingen” som har nått kritiska nivåer i Sverige. Det behövs förenkling och snabbare tillståndsprocesser. Mycket av regeltillväxten sipprar ner från nationell beslutsnivå, men det är viktigt att kommunerna modigt strävar mot förenkling. För företag och enskilda.

Ett hinder som inte kommunen råder över är de elnätavgifter vännäsbor och företag ska betala – Sveriges högsta! Vi bor mellan Umeälvens kraftverk och betalar mycket högre nätavgifter än många som bor 60-100 mil från kraftverken.
Här måste kommunen fortsätta höja höja rösten mot Vattenfall tills det kommer ett svar. Rätt svar och rätt åtgärd. Sänkning.

Vännäsmoderaterna vill ha ett bra ”allmänt samhällsklimat” i Vännäs tätorter och byar. En ekonomi som ger oss möjlighet till hållbara prioriteringar. Fler arbetstillfällen, bra integration och låg arbetslöshet i ett fortsatt tryggt samhälle. För det behöver vi ett bra företagsklimat där fler bra företag och arbetsplatser kan odlas fram och växa.
Företagsklimat och samhällsklimat hör till stor del ihop.”

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Hej Krister! Det står om hållbara prioriteringar, där finns de tre hållbarhetsaspekterna. Ansvaret för vår miljö, ekonomin och den sociala hållbarheten. Dessa tre förutsätter varandra i det långa perspektivet.

  Jag har svårt att tänka mig att Vännäs kommun ökar sina utsläpp med satsningar som gjorts, men har du sådana siffror lyssnar jag gärna.

   • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Intressant. Ska kika igenom de olika sektorerna.
    Tittade in som hastigast och såg att 17 % av det man räknar som Vännäs koldioxidutsläpp kommer av utrikes sjöfart, 16 % av utrikes flyg. De 33 procenten blir inte alldeles lätt att påverka politiskt. Det fanns fler delar jag hann se som inte är lätta att sänka ”kommunalt”.
    Sen misstänker jag att man inte räknat bort koldioxiden jord- och skogsbruket ”slukar”. Man brukar i alla fall inte göra det, vilket är ganska bedrägligt.
    Ska kolla mer.

    • Krister Andersson

     Siffrorna är framtagna utifrån Sveriges åtaganden enligt Parisavtalet. Det vi behöver är politisk vilja och inte fler som letar kryphål för att slippa göra något. Såna finns det så det räcker.

     • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Det ska dock till politisk vilja i hästväg om kommunfullmäktige ska kunna påverka de 33 % av utsläppen som kommer av beräknat utsläpp från utrikes flyg- och båttrafik. Håller du inte med?
      Sen är det oerhört viktigt att det blir åtgärder som får genomslag i verkligheten och inte bara symboliskt. Att lägga ner kärnkraft och tidvis ersätta den med med tysk brunkolsel och 140 000 liter olja i timmen i Karlshamnsverket, det verkar t.ex. inte så genomtänkt.
      Vårt fastighetsbolag har gjort en bra insats som idag har en mycket hög andel av elförsörjningen till lokaler och lägenheter från vind och sol. Det är en del av vår påverkbara verklighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.