Kom igen, Tamara!

 

"Sju betydelsefulla män har hedrats med ett monument eller en staty i Umeå. Men inte en enda kvinna. Kvinnorna finns i stället avbildade anonyma, ofta nakna, i Umeås offentliga miljöer" – citat från en artikel skrivit av Anna Lundström och publicerades den 14:e augusti i VK.

Enligt Liv Beckström, chefredaktör för Kommunalarbetaren, finns det tio svenska städer (inklusive Umeå) som inte har en enda staty som föreställer en kvinna. Däremot finns fyra svenska städer som har bara en staty varav alla föreställer kvinnor.  Överhuvudtaget finns det bara 1 % av statyer i hela Sverige som föreställer kvinnor med namn och kläderna på.

April 2009 fick Ann-Sofie Ohlander uppdraget att granska fyra aktuella läroböcker med fokusen på jämställdhet av Delegationen för jämställdhet i skolan. *  Enligt hennes omfattande rapport nämns kvinnor i bara 2.6 % av innehållet i läroboken "Människa genom tiderna". Vilken uppfattning om kvinnor och deras insats i världen ger vi våra barn?

Det är klart att kvinnor har haft stor betydelse och inflytande i medicin, religion, konst, litteratur, musik, vetenskap, politik och även krig. Men varför deras insats knappt nämns är ett mysterium för mig. Å andra siden ett samhälle varken byggs eller uppehålls bara av krig och vetenskap. Allt sedan människor skapades är det kvinnor som har tagit hand om hus, hem och familj medan männen antigen krigade eller ägnade all tid och energi på sådana saker som politik, medicin, litteratur och konst. Men ett otacksamt samhälle har hittills valt att underskatta kvinnors påverkan och betydelse i världen.
 
Men äntligen får trenden chansen att vända sig – åtminstone i Umeå.  Vänsterpartiet i Umeå förslog att ett kvinnohistoriskt museum skall byggas och idén har redan godkänts. Vi får bara hoppas att kommunalråd och jämställdhetsansvarig Tamara Spiric ser till att det utmärkte förslaget förverkligas så snart som möjligt.

* http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/98/33/ff1050e3.pdf

3 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Vilket imponerande inlägg, Peggy! Ända sedan vi möttes för mer än 10 år sedan på internet har jag förstått du brinner för den typen av frågor. Och så bra du är på att skriva på svenska sedan… imponerande är även det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.