Logiska vs bra beslut

Jag tänkte reda ut lite angående logiska och bra beslut. Hur logiskt och hur bra ett beslut är har inget med varandra att göra.

Inom logiken så gör man så att man utifrån från givna premisser för att  avgöra om något är sant eller inte. Om en beslut är logiskt eller inte beror alltså helt på vilka premisser man sätter.

Som exempel:

Antag att man ska köpa en bil. Om vi utgår från premissen: En bra bil är blå. Då gäller också att en dålig bil är inte blå. Om man då vill köpa en bra bil, så köper man en blå bil. Fullkomligt logiskt utifrån de givna premisserna, men inte nödvändigtvis ett bra beslut.

Ett annat exempel kan vara att man säger att en bra bil är billig i drift och rymmer hela familjen. Man köper då en sådan bra bil, för att sedan då vintern kommer inte kunna starta bilen då den inte hade motorvärmare. Man hade inte tagit med det bland sina premisser, så då blev beslutet dåligt p.g.a. detta.

Detta för mig in på nästa grej, vad ett bra beslut är.

Jag brukar säga att det som gör ett beslut dåligt är det man inte har tänkt på. Den största delen av de beslut vi fattar är logiska och utifrån de givna premisserna. Det som gör dom dåliga besluten dåliga är det vi inte har tänkt på.

Det kanske låter som en jättebra ide att köpa en hund, dom är ju så gulliga, men man kanske inte tänkt på att man är allergisk, att man inte har råd, att det är jobbigt att gå ut med den varje dag, osv. Så destå mer man vet och har tänkt igenom ett beslut, destå större chans att det blir ett bra beslut. Alltså destå fler premisser destå större chans till bra beslut.

Sen i praktiken så finns det många saker tar vi med i vårt beslutfattande utan att vi tänker på det. Saker vi tar för givet t.ex, dom hänger med utav bara farten. Så för att kunna fatta bra beslut så krävs också då att man är medveten om vilka antaganden man gör, att man har så liten del omedvetna antaganden som möjligt. Sen är det ju så också att man får göra en avvägning mellan snabbhet och kvalité, ibland har man inte tid att fundera.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.