Var brister det denna gång?

Finanskrisen 2008 började på allvar då banken Lehman brothers kollapsade den 15 september 2008. Denna kollapsade då den amerikanska sub-prime-bostadsbubblan sprack. Detta då de amerikanska husägarna inte längre kunde betala av lånen på bred front, pga ett rekordhögt oljepris, vilket lett till 4$/gallon bensin, högre matpriser osv.

Hur ser det då ut idag?

Vad skulle kunna trigga en ny finanskollaps denna gång?

Idag har vi ett oljepris på över 100$ per fat, förutom i nordamerika där kanadensisk tjärsand har tvingat ner till priserna till ~85 i centrala USA, och 65 i centrala kanada. Då dom inte har några pipelines till kusten så gäller detta pris dock bara för USA och Kanada. Vidare har vi ett väldigt högt matpris, främst orsakat av missväxt, torka och annat. Ryssland t.ex. har slutat exportera vete sedan torkan i somras förstörde stora delar av skörden. 2008 så hade istället ett högt pris på mineralgödsel drivit upp matpriset. Priset på mineralfosfat hade fyrdubblats på kort tid.

Amerika idag

Idag finns inga direkta bubblor i sikte. Man har dessutom en "rutin" av att amerikanska staten går in och räddar banker som går i konkurs, så det bedömer jag i dagsläget vara en liten risk. Däremot, med de ökande olje och matpriserna vi ser nu, vilket leder till kraftiga budgetnedskärningar i de olika staterna, så kommer vi nog se protester likt dom i europa 2008, då bönder och åkeriägare protesterade mot de höga kostnaderna.

Kina

I kina så har man baserat Till exempel så har man byggt världens största galleria, http://en.wikipedia.org/wiki/New_South_China_Mall, men man har ingen som vill hyra. Den är till 99% outhyrd. Denna bubbla är något att se upp med.

Europa

I Europa har man ju problemet med PIGS-länderna, men nu har man ju ett system för att hantera detta, med olika stödpaket, så sålänge inget oväntat händer så är europa ganska stabilt på kort sikt. Dock kan med ett högre oljepris få liknande protester som tidigare, med bönder och åkerier som protesterar och blockerar vägar. Detta kan då skada förtroendet för våra ledare, som kan leda till problem sen när stora stödpaket ska beslutas.

Afrika/mellanöstern

I nordafrika/mellanöstern ser vi just nu stora oroligheter, kopplade till höga mat och bränslepriser. Tidigare har de olika regimerna hållt sina medborgare i schack med "bröd och cirkus", men med högre matpriser (brödpriser) och oljepriser ("cirkuspriser") så har detta lett till stora protester, som också fällt en del ledare. Med tanke på att en mycket stor del av världens oljeexporter kommer från eller går genom dessa områden, så är detta potentiellt mycket farligt för världsekonomin. Detta kan te sig ganska explosivt också. Vid en konflikt mellan Iran och Israel t.ex. så kan vi få se ett oljepris som sticker iväg mycket snabbt uppåt, ungefär likt oljekrisen på 1970-talet. Denna gång så finns dock inga kranar att skruva på likt förra gången så det skulle kunna vara mycket förödande.

De största riskerna just nu är alltså utvecklingen i mellanöstern, följt av den ekonomiska utvecklingen i kina, och till sist den ekonmiska utvecklingen i USA och Europa. De sista beror dock väldigt mycket på hur oljepriset utvecklar sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.