Surt sa räven

Varför sa räven så? Vad är det för räv ens?

Uttrycket kommer från fabeln "Räven och druvorna" av den gamle greken Aisopos. Den handlar om en räv som ser ett gäng goda druvor som hänger i ett träd,  vilka räven blir sugen på att äta upp. Men hur mycket han än försöker så lyckas han ej nå dom.
Han struntar då in druvorna med förklaringen att druvorna måste ha varit sura och oätliga.

Detta är ett klassiskt exempel på ett uttryck av kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans är då man har motstridiga ideér samtidigt. Detta fenomen ger upphov till obehagliga känslor, och är något som man måste hantera. Detta görs genom att ändra sina åsikter, attityder eller handlingar, eller genom att motivera, klandra eller förneka.

Räven vill ha druvorna, inser att dom inte går att nå varvid kognitiv dissonans uppstår. Han hanterar detta genom att förneka att bären ens är goda,  (bären som han nyss ville ha), och minskar då den kognitiva dissonansen och då också obehaget det medför.

Kort sagt, räven antar saker, trots att han vet att det kanske inte ens är sant, bara för att få sin bild av verkligheten att gå ihop.

Ett mer tillämpbart exempel på människor är om man köper något som är för dyrt och som man inte hade tänkt köpa egentligen. Man försöker då gärna förklara detta med att det faktiskt var något som man behövde, eller att man säger att man ju egentligen hade råd, eller att det ju var ganska billigt ändå, eller någon liknande anledning.

Detta fenomen är mycket vanligt, särskilt vid stora svåra frågor. Ta den globala uppvärmningen, det är enklare att lyssna på dom som säger att det inte gör något eller som säger att fenonmenet inte ens existerar, än att acceptera hur det är och göra något åt det.

Detsamma gäller för energifrågor.

Det finns mer att läsa på wikipedia

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.