Medborgarförslag: Trådbussar

De senaste åren har oljepriset ökat i stadig takt. Efter att den senaste finanskrisen dragit ner oljepriset, så följer nu oljepriset den ekonomiska återhämtningen uppåt igen.

Därför vill jag nu föreslå att vi i Umeå påbörjar en övergång till en mer hållbar kollektivtrafik som inte är beroende av fossila bränslen, genom att utreda vilka kostnader och konsekvenser en investering i trådbussar skulle ha – det första steget i denna övergång.

Trådbussar, till skillnad från spårvagnar, har den fördelen att ha mycket lägre investeringskostnader, men samtidigt drivas av elektricitet, och ha mångsidigheten som bussar medför, till exempel med möjlighet till hybriddrift.

Elektricitet är något som finns gott om i här i norrland, med våra många vattenkraftverk, och med en stadigt ökande skara vindkraftverk. Därför anser jag att en elektrifiering av några av de större busslinjerna här i Umeå skulle bidra till ett bättre Umeå, även på lång sikt!

En övergång till ett hållbart samhälle kommer att ske, så låt oss här i Umeå påbörja övergången nu – i egen takt – för att inte sedan bli tvingade av ett ökande oljepris.

Tack

 

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.