Saudiarabien drar ner på produktionen

Enligt nyhetsbyrån Reuters så drar Saudiarabien ner på oljeproduktionen, som man tidigare ökat för att ersätta förlorad produktion i Libyen. Man säger att man gör detta på grund av låg efterfrågan.

Hur får dom det till att efterfrågan är låg? Oljepriset nådde i dagarna nivåer det inte nått sedan nergången efter finanskrisen. På sidan Theoildrum.com, som är en sida med artiklar och kommentarer från geologer, oljeekonomer och annat oljebranchfolk, så sägs det att den Saudiarabiska minskningen beror på att den så kallade "water cut", alltså andelen vatten i det man pumpar upp blivit alldeles för stor, och orsakar problem med hanteringen av detta vattnet.

I en värld med oljepriser på långt över 100 $ per fat, borde alla länder försöka kränga så mycket olja de bara kan, och kan dom inte så beror det inte på "above ground-factors", utan på "below ground-factors", det finns alltså inte mer olja.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.