Monkey see, monkey do

Vi människor är riktiga härmapor. Vi älskar att härmas. Ända från det att vi är nyfödda så börjar vi härma vår omgivning. Som litet barn så lär vi oss nästan allt genom att härmas. Vi ser vad våra föräldrar gör, säger, vad deras kroppsspråk säger, sen gör vi likadant. Vi lär oss skilja på mönster i beteendet, och lär oss till slut hur man gör.

Även när vi vuxit upp gillar vi att härmas. Särskilt gäller detta när vi är osäkra. Om vi är osäkra någon gång så gör vi ofta som någon annan som verkar ha koll eller som vi ser upp till, ibland utan att ens veta det. Detta känner ni säkert igen.
Vi gillar särskilt att härma dom som är störst, bäst och starkast. Dessa vill vi absolut likna, och vi kan gå ganska långt i vårt härmande av dessa.
Detta fenomen är grunden till mycket av vårt beteende – Mode, kultur osv, kan hänvisas tillbaka till att vi gillar att härma varandra, och speciellt de med hög social status.
Det har länge varit en hjälp evolutionärt sett, det har skapat en kännsla av sammanhang, vilket har hjälpt oss för att klara livhanken.

På detta sätt har människan fungerat i hundratusentals år, och så fungerar vi ännu idag. Men idag är situationen klart annurlunda än för 1000-tals år sedan, vilket vi inte riktigt är anpassade till.

Till exempel det stora globala informationsflödet vi ser idag, genom internet och olika medier, påverkar oss. Medan de vi såg upp till och härmade förut fanns i vår direkta närhet, finns de vi vill härma idag väldigt långt från oss, både bokstavligt och bildligt sett. De är dessutom 1 på miljarden, istället som förut 1 på i storleksordningen några tusen. I en sådan global "konkurrens" så är det mycket svårare att genom härmning likna och känna samhörighet med någon, som dessutom är så långt bort.

Tyvärr så tar vårt samhälle liten hänsyn till att människan är som den är. Ofta fäktas sådana här ideer och tankar bort av de okunniga, naturvetenskapligt illitterära ekonomerna som styr vårat land – för människan är ju alltid en rationell varelse….

Nä, låt oss bejaka våra inre härmapor istället, det mår hela sammhället bättre av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.