Varför allt kommer ordna sig

Energi är allt. Energi är arbete. Energi är tillväxt. Energi är framsteg. Energi är välfärd.

Fram till ungefär nu så kommer nästan all vår energi från solen, direkt eller indirekt. Under mlång tid så har biomassa – direkt solenergi varit den främsta energikällan. Solen har lyst på växter och träd som gett oss energi i form av mat och ved.
Under de senaste 100 åren däremot har vi hittat STORA mängder upplagrad solenergi i form av olja, kol och gas. Denna ofantliga energibubbla har möjliggjort den utveckling som sett under dessa år.

Nu är däremot denna ändliga mängd energi på väg att sluta växa och börja minska. Uppgifter talar för att oljan peakade för några år sedan, men faktum är att energiutbytet sedan första dagen blivit mindre och mindre – man tar alltid den billigaste och bästa oljan först.

Under den senaste tiden har vi länge haft tillväxt, så länge så att vi har kunnat ta den för givet. Därför har vi också byggt ett system för fördelning av resurser och tjänster – ett ekonomiskt system, som kräver denna ständiga tillväxt för att fungera.

Denna kombination av ett system som kräver tillväxt, och en värld där energi – och därmed tillväxten minskar, så sitter vi en dålig sits. Detta ser vi nu i PIIGS-länderna, USA och Kina bland annat.

I en värld utan alternativa energikällor så kommer världsekonomin följa mängden tillgänglig energi neråt i takt med att oljan, kolet och gasen bli allt dyrare och mindre tillgänglig.

Den troliga utvecklingen kan illustreras med denna bild:

Nu är det dock så att, som jag skrivit om förut, en italiensk uppfinnare har kommit på ett sätt att skapa energi ur materia – sk fusion. Fusion är det som sker i solen då lätta atomer slås ihop till tyngre. Nu kan dock detta göras småsakligt, vi "låga" temperaturer (kring 500 grader C).

Detta skulle innebära en revolution inom energiförsörjningen. Denna första produkt , T-forden om du så vill, kommer kunna skapa värme för 2 öre per kwh och el för 7 öre per kwh, och kommer finnas i 2 storlekar. En i storleksordningen 10kw och med en storlek som en bananlåda, och sen på ca 1 mw som ryms i en vanlig 20fots container.

Denna nya typ av energikälla kommer revolutionera allt! Med i det närmaste gratis energi blir ingenting omöjligt. Och inte nog med att energi kommer bli (i det närmaste) gratis, den kommer vara portabel också. I framtiden kommer man säkert kunna tillverka fusionsbatterier – alltså små portabla enheter som driver din laptop, armbandsur eller mobiltelefon, eller varför inte bilar, flygplan, rymdskepp…. Med billig energi är det bara fantasin som sätter gränsen.
Jättebillig energi medför även jättebillig mat – både konstgödning och konstbevattning kräver stora mängder energi, vilket blir billigt, vilket gör att vi kan föda alla innevånare på vår jord.

Denna upptäkt kommer vara det som gör att all finansiell oro vi nu ser, denna finanskris vi nu befinner oss i, kommer bara bli en vanlig lågkonjunktur, en liten blipp nedåt på den oändliga tillväxtkurvan som vi levt med i nästan 100 år.

Med fusionskraft kommer världen förändras kraftigt, men åt det positiva hållet istället för åt det negativa hållet.

 

7 kommentarer

 1. Erik Marklund

  Svar till Daniel (2011-07-05 10:32)
  Jag antar du har läst allt på http://www.nyteknik.se/taggar/?tag=Kall+fusion samt http://www.defkalion-energy.com/. Defkalion är det grekiska företaget som kommer tillverka e-cats.
  Är det en bluff så är Rossi en väldigt skicklig bluffmakare, minst sagt. Den risken är ju ännu inte helt borträknad.

  Om man ska nu ska haka upp sig på att det inte är teoretiskt möjligt så är det ju faktiskt så att Bohrs modell av atomen är inte komplett. Och kvantfysiken är väl tänkt att förklara resten. Men vem förstår kvantfysik?

  Jag tycker att man ska ha en pragmatisk och prestigelös inställning till frågan om det fungerar eller ej. Det finns ju faktiskt inget experiment eller liknande som motbevisar funktionen av apparaten.

  Så jag tycker man kan ha ett öppet sinne fram till oktober då apparaten ska vara färdig för försäljning i stort sett.

 2. Jeppe

  Intressant med fusion. Jag gillar att du försöker se en ljuspunkt i allt detta skit som pågår i världen. Fortsätt med det. Det behövs.

  Själv börjar jag gå åt för att jag funderar på hur man ska klara kollapsen. För den lär komma på ett sätt eller annat.

  Intressant blogg du har iaf 🙂

  J

 3. Budh

  När jag för första gången läste om italienarna och deras kalla fusion så tänkte jag som så många andra ”Here we go again”. Det är inte många år som gått utan att åtminstone en påstådd kallfusionsreaktor eller evighetsmaskin har dykt upp i media så jag avfärdade påståendet utan att läsa mer. Alltid dumdristigt.

  Sedan dess har jag nu fått ändra inställning både en och två gånger. Det finns mycket som är annorlunda mot tidigare påståenden, maskinen har fått testas oberoende, det verkar finnas ganska mycket data som styrker den och inte minst att VoFs Ordförande går ut positive i Ny Teknik. Det verkar alltså definitivt finnas mer bakom italienarnas maskin än vad det funnits bakom tidigare påstående som forskarvärlden bara fnyst och skrattat åt.

  Med det sagt så finns det fortfarande en hel del som talar mot. Det finns ingen teoretisk mekanism som förklarar hur maskinen fungerar, de vill inte ge för mycket detaljer om uppbyggnaden och det starkaste argumentet jag finner är att de inte publicerat sin forskning. Med andra ord är det väldigt märkligt att de väljer att gå med det direkt till allmänheten istället för att publicera och där igenom pröva sin forskning först. Det är inte så seriös forskning brukar gå till men det är så bluffmakare brukar göra. Att gå från forskningsprojekt till kommersiell produkt på mindre än ett år är också väldigt osannolikt och då Rossi har ett förflutet i att skrika högt om forskning som inte fungerar så finns det anledning att vara skeptisk.

  Just nu får jag nog säga mig ha ställningen att det verkar finnas mer bakom påståendet än vad det gjort tidigare i liknande sammanhang men att det mest troliga är att det inte kommer visa sig fungera. Det är helt enkelt för bra för att vara sant och bevisen är inte tillräckligt starka för att styrka ett så otroligt påstående. Men du kanske har källor som ändrar min uppfattning?

 4. Budh

  PS Bra blogg med klara resonemang som du beskriver väldigt pedagogiskt. Kanske lite för ”svart eller vitt” för min smak, enligt mig kan vi inte vara riktigt så säkra på framtida förhållanden som du skriver ibland. Men resonemangen är rätt och du lyfter frågor som borde diskuteras av alla människor på alla nivåer i samhället. Fortsätt med det=)

 5. Budh

  PS Bra blogg med klara resonemang som du beskriver väldigt pedagogiskt. Kanske lite för ”svart eller vitt” för min smak, enligt mig kan vi inte vara riktigt så säkra på framtida förhållanden som du skriver ibland. Men resonemangen är rätt och du lyfter frågor som borde diskuteras av alla människor på alla nivåer i samhället. Fortsätt med det=)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.