Ny kategori!

Hejhopp! Än är bloggen inte död! Jag tänkte nu i ett gäng inlägg kommentera och kritiskt analysera boken "Vår ekonomi" av Klas Eklund. Enligt flera höga ekonomer ska denna boken vara riktigt bra och används som inkörsport för många nya ekonomer.

"För mig är det ett nöje att rekommendera Vår ekonomi … Vår ekonomi är en pedagogisk klassiker."
Finansminister Anders Borg

"Vår ekonomi är en utmärkt, välskriven och pedagogisk inkörsport till nationalekonomin."
Riksbankschef Stefan Ingves

Jag tänker nu ge mig på denna förmodade hög med skit, och förklara varför den är just skit. Följ gärna med på jakten efter okunniga dumheter!

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Klas Eklund

    Erik,
    det ska bli utomordentligt spännande att läsa dina inlägg, eftersom jag gärna tar emot konstruktiv kritik av läsarna inför de regelbundna uppdateringarna av min bok. Dock hoppas jag att ditt tonläga i detta första inlägg – att du vet att boken är ”skit”, redan innan du läst den – inte är representativt för kommande inlägg. Jag hoppas också att det är den senaste (12e) upplagan av ”Vår ekonomi” du använder. Tidigare upplagor är föråldrade, eftersom de t.ex inte tar upp den senaste finasnkrisen, ej heller tar med tillräckligt om relationen tillväxt-miljö. Att recensera upplagor som utgått ur undervisningen är ju inte så givande, eller hur?
    Om du vill ha en senare uppdatering av hur jag tänker om det som verkar ligga dig närmast om hjärtat, miljöekonomi, så rekommenderar jag skriften ”Grön kapitalism” (2011); länk till pdf bifogas:
    http://www.ohlininstitutet.org/wp-content/uploads/2011/06/wibblefarelasning-2011_med-omslag.pdf
    Som sagt, jag hoppas på konstruktiv kritik, som gör boken bättre.
    Klas Eklun

  2. Erik Marklund

    Svar till Klas Eklund (2012-06-16 16:26)
    Oj kul att du tar dig tid att läsa det jag skriver 🙂 ja det kanske var lite klumpigt uttryckt av mig, men jag som alla andra har min ”frame”, eller perspektiv på det jag upplever. Och efterssom ens frame byggs av tidigare upplevelser och erfarenheter – då jag som ingenjör och naturvetare i botten och efter att bland annat ha läst boken Ecological economics av Herman Daly i en av kurserna på KTH – vilken innehåller ganska kraftig kritik mot både den ekonomiska läran och vårt nuvarande ekonomiska system – så ligger det nära till hands att ta till kraftiga ordalag om det som hör till den neoklassiska ekonomin. Dock så har jag i ärlighetens namn ännu inte läst någon riktig lärobok i ekonomi, så det ska bli spännande att ge sig på denna bok, en bok som lägger grunden för mångas syn på ekonomi och vårt samhälle. Jag göra mitt bästa att på ett sakligt sätt lägga fram min kritik, utan att raljera, ironinesera och skämta alltför mycket , men vi får se hur det går 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.