Edward Riedl (M)

Sänkt restaurangmoms ger fler jobb

Trots att det bara gått några månader sedan vi sänkte restaurangmomsen så verkar jobben inom näringen växa snabbt. Antalet jobb som anmäls till arbetsförmedlingen har ökat med inte mindre än 20% och enligt branschorganisationen är det bara den förändrade momsförändringen som kan ligga bakom detta. De är själva förvånade att effekten blivit så stor.

Jag ser restauranger hemma i Västerbotten som både sänkt priserna och anställt mer personal. Det övergripande politiska målet är givetvis att få fler jobb att växa fram. Men att allt fler människor och att de allt oftare kan gå ut och äta är även det bra.

Först om ett par år kommer vi att veta mer om hur vår reform slagit ut. Men allt tyder på att det går över förväntan vilket är glädjande för alla som får ett jobb.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Kent Karlsson

  14 500 jobb har anmälts till arbetsförmedlingen vilket är en 20% ökning jämfört med förra året. 20% av 14 500 är 2 900!
  Hur många av dessa 2 900 jobben som är rena sommarjobb framgår inte av ”undersökningen”.

  Gick in på arbetsförmedlingen och kollade inkomna jobb den senaste månaden och valde bort sommarjobb. Resultatet blev serveringspersonal 242st. jobb i hela Sverige,
  Kock/kokerskor var 487st och då var flera av dessa jobb inom skola, äldrevård etc.

  Sen kan ju också diskutera om den här lilla ökningen kommer att hålla i sig då priserna högst marginellt har minskat så underlaget för flera anställda är ju högst osäkert då det är svårt att se att en ev ökning av restaurangbesöken kommer att hålla i sig när människor upptäcker att prissänkningen inte blev den förväntade!

  I Frankrike och Finland också anställningarna i initialskedet av deras momssänkning för att sedan plana ut och återgick mer eller mindre till förhållandet innan momssänkningen!
  Där sänktes ju inte heller priserna mer än högst marginellt.

  Så hur sanningsenlig denna rapport är kommer nog att diskuteras den närmsta tiden.

  Samtidigt ÖKAR arbetslösheten! Men allt är bra i Sverige om man frågar er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>