Edward Riedl (M)

Sverige ska ha en fortsatt restriktiv alkohol och narkotikapolitik

I Norge föreslår nu den socialdemokratiske (AP) hälsoministern att heroinet ska legaliseras. Det var precis den här utvecklingen jag varnade för när sprututbytesprogrammen infördes i Sverige. Norge var lite före oss och jag varnade för utvecklingen vi sett på andra håll i världen. Efter sprutorna kommer kravet på legala droger att fylla dem med. Jag vill att Sverige ska fortsätta den framgångsrika restriktiva alkohol och narkotikapolitiken. Politiken är normbildande och ska inte bara ta hänsyn till de drogberoende vi har idag utan framförallt se till att vi inte får in fler unga i missbruk.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Micke

    Holland och Portugal för också en framgångsrik narkotikapolitik, men den är inte restriktiv. Att avkriminalisera gör det enklare att hjälpa de som fastnat! Men å andra sidan, det är ju inte riktigt alliansens grej, att hjälpa de svaga…

  2. Uffe N

    Jag såg för flera år sedan en mycket intressant dokumentär om ett experiment som gjorts i England: i en stad började kommunen själv sälja heroin.

    De enda som fick vara kunder var de som sedan tidigare var kända som knarkare av polisen, och du fick inte köpa mer än den mängd som bestämts när du gick med i projektet. Dessutom gällde att om du fick heroin i form som skulle injiceras var du tvungen att injicera det på samma plats som du fick heroinet på. Staden tillhandahöll sprutor och medicinsk personal.

    Om du däremot rökte heroinet var du tvungen att köpa cigaretter, och lämna in dem för preparering. Varje cigarett preparerades då med precis den mängd heroin du skulle ha, och du fick inte lämna in cigarettpaket oftare än ditt kända missbruk gav anledning till.

    Om projektet avslutades eller inte minns jag inte, men medan det fortsatte (och när dokumentären spelades in) hade det åstadkommit flera positiva förändringar.

    Till att börja med så dog inga knarkare av överdoser eller annat drogrelaterat, då heroinet som såldes var mycket hårt kvalitetskontrollerat och inte varierade i styrka/kvalitet från dag till dag.

    Dessutom kunde många av knarkarna skaffa sig jobb som de försörjde sig på: heroinet såldes till självkostnadspris som var många gånger billigare än smuggelpriset. Knarkarna behövde då inte ägna många timmar varje dag åt brottslighet för att få ihop nog med pengar för att köpa heroin.

    Slutligen så upphörde nyrekryteringen av knarkare: eftersom kommunen sålde heroin försvann alla knarklangare, och därmed de som försökte nyrekrytera fler ”kunder”.

    ——–

    Jag tycker vi skall ha en restriktiv knarkpolitik i Sverige, men det betyder inte nödvändigtvis att bara förbjuda knark och vara glad med det. Det är kanske bättre att kommunerna/staten säljer knark till redan kända knarkare, och all annan hantering av knark straffas på samma sätt som det görs idag. Eller kanske hårdare, då straffen idag är låga tycker jag.

  3. Edward Riedl

    Svar till Uffe N (2013-03-02 09:48)
    Jag tror inte på statligt knark då det rimligen förflyttar samhällets position och därmed i slutändan påverkar nyrekryteringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.