Edward Riedl (M)

Möte om tåg i riksdagen

På morgonen var jag på möte om järnvägen i riksdagen. Det var en intressant jämförelse mellan Schweiz och Sverige. Schweiz är bland de duktigaste järnvägsländerna varför det finns intresse av att se hur det fungerar där. De har bra punktlighet och stort resande med tåg. Men hela Schweiz är är mindre än Dalarna och Värmland, människor bor väldigt tätt och de har inte så mycket järnväg. Dessutom betalar schweizarna mer än dubbelt så mycket för sin järnväg mot oss i Sverige. När det gäller punktligheten på fjärrtågen (räknat på 5 minuters försening i båda fallen) så har Schweiz med sina ideala förhållanden och mer än dubbelt så dyra järnväg cirka 95% punktlighet att jämföra med Sveriges cirka 90%. Sammantaget måste jag säga att jag faktiskt tror att vi i Sverige redan är på rätt spår. Med fortsatta investeringar i underhåll så kommer vi att ytterligare förbättras utan att göra tågtrafiken mer än dubbelt så dyr.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

En kommentar

  1. ceko

    Varför denna jämförelse med Schweiz, det fungerade i Sverige tills Moderaterna fick makten. Då började ”urspåringen” med förseningar och inställda tåg. Skyll inte på andra, utan det är Du som sitter i trafikutskottet och andra moderater som ställt till detta. Hur ofta åker Du med SJ till Umeå på fredagarna och åter till Stockholm på Söndagarna?

    Du brukar vara snabb att kommentera opinionsmätningarna när M i synnerhet har ökat någon procent, trots att i de flesta mätningarna ligger ökningen inom felmarginalen. Men i den senaste ökade S till drygt 35% och tillsammans med V och Mp fick de över 49 % och för S var det statistiskt säkerställt.

    Det skall bli intressant att se vad Du svarar. För det klarar Du väl?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.