Edward Riedl (M)

Bara bröst, religösa fanatiker och lättkränkta människor

Den som inte följt med i turerna kring aktionen med Bara Bröst i simhallen kan med fördel läsa ikapp sig om detta i dagens VK. Först är det en liten grupp unga kvinnor som genom aktioner där de varit barbröstade nu fått igenom sin vilja att alla kvinnor ska ha rätt att visa brösten så mycket de vill i simhallen i Umeå. Det måste ha varit en viktig seger för det stora flertalet kvinnor i Umeåregionen. För egen del har jag inga problem alls med kvinnobröst och har inte heller tagit ställning emot offentlig amning utan tycker även det är något jag kan leva med. När så denna mycket lilla grupp kvinnor, för jag tror det är rätt få kvinnor det handlar om, vunnit denna stora seger för kvinnan så kommer nästa grupp som nu anser sina rättigheter kränkta. De är dock inte kränkta av simhallens tidigare klädkod utan av att simhallen nu tillåter kvinnor visa brösten där enligt den nya. Det är nu muslimer som inte kan låta sina barn bada på simhallen med risken av att deras barn ska råka se ett par kvinnobröst. Mycket märkligt att man väljer att bosätta sig i Sverige som är ett öppet, tolerant och tillåtande samhälle och samtidigt vill förvägra sina barn att vara en del av det samhälle dit man kommit. Nog om detta. Det är en annan diskussion. Jag misstänker och hoppas att även denna grupp är väldigt liten. Men kränkta är de i alla fall. Nu tänker sig dessa två små ytterlighetsgrupper att de ska sätta sig ner och lösa detta tillsammans. Verkligen vackert. De kan kanske tänka sig en lösning där de delar upp simhallens tider så att det vissa tider går att visa brösten men inte andra tider. Då börjar jag faktiskt känna att jag har lite problem med allt detta. I ett samhälle där alla känner sig kränkta av varandra börjar vi nu alltså tillåta två små ytterlighetsgrupper bestämma om regler i det offentliga rummet. Nej nu får det banne mig vara nog. Det offentliga rummet tillhör oss alla och villkoren kan inte dikteras av små kränkta grupper som tävlar i krokodiltårar över sin utsatthet.

 

Edward Riedl (M).

27 kommentarer

  1. €dor

    Rent spontant och när jag läser vad du skrivit kan jag hålla med. Jag tycker det var ett bra skrivet inlägg (men nu får man väl fan för att man tycker det också). Vitsen är väl ändå att vi ska ha rätt tycka till, inom rimliga gränser vill säga.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Du är välkommen att både hålla med mig och argumentera emot mig när du inte håller med.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Nu kan du inte ha läst det jag skrev när du kommer med sådana påståenden.

  2. Emma

    Det måste vara skönt att vara en vit, svensk man med tolkningsföreträde som aldrig behöver göra avkall på sitt handlingsutrymme, Edward! För övrigt så rekommenderar jag någon av alla de informativa artiklar om ämnet bara bröst, eller facebooksidan Bara Bröst Bara, så att du får chansen att sätta dig in i vad detta handlar om. Läs gärna på i transfrågor också!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det är inte så att jag är dåligt påläst även om du verkar tro. Läs gärna vad jag skrev och reagera på det.

  3. Petter

    Håller fullständigt med dig, valet mellan öppenhet och inskränkthet känns självklart. Börjar man dela upp badtiderna map baddräkt dröjer det nog inte länge innan röster höjs för att skilda badtider för män och kvinnor ska införas, allt i den religiösa moralismens namn.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Risken är att det alltid kommer att finnas någon grupp som blir kränkt och det kommer i slutändan att krocka med andra kränkta smågrupper.

  4. Emma

    Att vi är få som ännu lyfter frågan om tvångssexualiseringen av kvinnokroppen samt transpersoners rättigheter i simhallar betyder inte att frågan är ovidkommande. Det är alltid små skaror som är först med att ifrågasätta normer och förlegade synsätt. Det är intressant att transperspektivet altid ignoreras i den här frågan. Detta handlar både om lika rättigheter, om att kvinnors bröst har laddats till att enbart ses som kroppsdelar vilka är seuxellt uppehetsande för heterosexuella män, om att kvinnor inte ska behöva ta ansvar för mäns sexualitet, samt transpersoners rätt att slippa bli könade in i en kategori de inte själva identifierar sig som.

    Tänk dig att du skulle gå och bada, Edward, och att vakter sa till dig att du måste skyla överkroppen, eftersom du är kvinna. Det är något som transpersoner med bröst tvingas utstå i Sverige idag. Hur skulle du känna dig om det hände dig? Kränkt? Jag trodde väl det.

    • Micke

      Du har helt uppenbart inte läst inlägget. Han säger inte att ni har fel i era åsikter. Han till och med hintar om att han stödjer er. Det han säger är att reglerna på en plats som en simhall måste passa den stora almenheten. Man kan inte ändra dem varje gång någon har åsikter.

      • "Dosan"

        Saken är den att så länge man är borgare har man automatiskt fel i alla sina åsikter, det spelar ingen roll vad det är. Är man borgare så är man ett vitt kristet gubbslem som försöker förtrycka människor, det ändras inte förrän man slutar vara borgare.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Läs vad jag skriver och reagera på det. Du slåss med väderkvarnar min bäste don Quijote.

  5. Pilens

    Ibland skriver du väldigt vettiga saker. Det här är ett av dom bästa inlägg du skrivit. Tummen upp.
    Min fråga nu är: Hur förankrat är ditt resonemang i partiledningen? Är det här en linje du och M kommer att driva efter valet? Med tanke på hur din partiledning brukar aggera i frågor då minoriteter känner sig kränkta känns det inte som om din text kommer att bli mer en en text på VKs blogg.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Tackar. Sedan driver jag på för det jag står för. Det innebär inte alltid att jag får min vilja igenom helt. Ibland bara till delar och ibland inte alls. Så fungerar demokrati.

  6. "Dosan"

    Finns gott om gubbslemmande i ditt inlägg. Tragiskt. Men å andra sidan, kan man förvänta sig nåt annat av en borgare?

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Du har rätt att tycka precis vad du vill. demokrati och öppenhet är fantastiskt.

  7. Pingback: (M) Riedl knep bröstpoäng | Big Papa Ersbodian

  8. Jeppe

    Det hade varit intressant att se vad som händer, den dagen dessa ”jag vill ha rätt att visa upp mina bröst på allmän plats” märker att någon tittar på deras bröst.. (vilket ju inte är konstigt om man inte är van vid att folk ska visa upp dom).
    Då kommer det nog bli livat, för stirra på dom får man inte! (antagligen.. visa upp men ej bli sedda ska det vara).

    På en plats som ett badhus, så kan man åtminstone klä sig som det är brukligt.
    Det är en sak att ligga och sola topless på en strand, en annan att bada topless i ett allmänt badhus.

    Eller vad skulle dessa ”jag har rätt att visa upp mina bröst” tycka om pojkar / män börjar bada i samma bassäng som dom, utan badbyxor? (”Jag har rätt att visa upp min penis!”)…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.