Den erotiska boksuccén

Nej, jag har inte läst Femtio skuggor av honom, men jag ska det nån gång när andan faller på. Däremot har jag pratat med ett antal som har gjort det och läst en del artiklar om fenomenet. Hittills har jag inte stött på någon som säger sig läsa den huvudsakligen för sexskildringarna, utan det är hypen som man nappat på. Kommentarer av typen: "Man vill ju veta varför den är en sån stor succé." eller motsvarande är det man möts av. Sant eller inte är inte lätt att veta, men om det är för hypens skull kan man mycket väl vara inne på rätt spår ändå. För min del har jag märkt att jag sällan tycker att stenhård hypade böcker är särskilt dåliga, klart läsvärda för det mesta alltså. Harry Potter? Briljant. Stieg Larssson? Mycket bra. Lars Kepler? Dålig förstabok, de senare betydligt bättre.

Vad man kan se är att bokserien ibland beskrivs med lite underliga beskrivningar, "tantsnusk" och "hemmafruporr". Jag har inte kommit på varför, är det något särskilt i böckerna som ska tilltala just tanter och hemmafruar, exkluderas jag ur läsekretsen i så fall? Jag läste också nånstans att den är en succé som nedladdningsbar bok eftersom det inte syns vad det är för bok man läser om man läser på en iPad eller motsvarande. Vem vill man dölja den för, sin partner?

Jag är mycket nyfiken på varför just denna bokserie blev så omskriven, det är ju inte de första böckerna med mycket sex i.

Nä, nu ska jag sluta fundera på det här, och lägga till boken på Att läsa listan istället. Om det är för hypen eller erotiken? Det, kära läsare, får ni inte veta!

4 kommentarer

  1. Anna Holgersson

    Du, ta å läs den! Man blir så spyless tillslut på allt sex.. För mycket av det goda liksom! Men man vill veta hur i friden det skall gå… ( asså i själva boken, handlingen) //a

  2. Betraktaren X

    Svar till Anna Holgersson (2013-01-18 12:03)
    Jo, jag ska göra det. Troligen lyssna på den. Har dock avråtts från det ”Du kan ju inte komma in på Konsum alldeles rödblommig om kinderna…”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.