Elchock till jul?

Jag läser skräcksiffror från elsäkerhetsverket. 87% av all julbelysning som de kontrollerar har någon form av fel och 43% fick försäljningsförbud. 43%! WTF? 18% hade så allvarliga fel att de togs tillbaka från konsumenterna, spänningsförande delar kunde vara en anledning till detta. Det är ju faktiskt helt hårresande.

Nu framgår det väl inte direkt av rapporten, men jag tror ändå att de billigaste produkterna i lågprisvaruhusen är värst. Känns som att det blir att handla på en elkedja om julbelysningen ska utökas.

Jag har dock dubbla känslor runt sånt här. En del av mig tänker, jaha, men hur ofta händer det olyckor med julbelysning då? Det når då inte media i alla fall. Stearinljus däremot. En annan del av mig minns när den alltför gamla brödrosten började brinna i köket. Brinnande åkte den ut genom fönstret och för säkerhets skull slängde jag extrarosten också!

Det blir väl som vanligt. Behålla den gamla belysningen, den brann då inte upp ifjol…

Mer läsning på:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/julbelysningen-kan-vara-en-dodsfalla

http://www.elsakerhetsverket.se/sv/Press/Pressmeddelanden1/Sa-elsakrar-du-julens-ljusglimtar

3 kommentarer

 1. Mats

  Anledningen till att brödrosten brinner är att det är dåligt underhåll :/
  Efter ett tags användning så blir det massa smulor i den. På de flesta brödrostar så brukar den undre plåten kunna tagas loss eller så vänder man på den o skakar till ordentligt.

  Har själv råkat ut för detta en tidig morgon, fyllde hela köket med rök men klarade mej från lågor…

  Mvh
  Mats

 2. Betraktaren X

  Svar till Mats (2012-11-19 07:37)
  Just i mitt fall brann det där sladden går in i rosten. Den stod alldeles för nära gardinen dessutom, men inget hann hända innan jag såg det. Blev väl kortslutning kan jag tänka mig.

 3. Anna Holgersson

  Hahahahaha klokt att ta det säkra före det osäkra och hiva iväg den gamla rosten också! På tal om säkerhet har väl vi svenskar någon sjuklig rädsla för allt som KAN hända (drog tex på mig sonens urvuxna dagishjälm när jag skulle test skridskor häromdagen). Nyblivna föräldrar köper andningslarm, vi vill gärna ha hängslen och livrem… Men så ibland blir vil wild n’ crazy och slänger upp en gammal julslinga… det är revolt 1.2.3 om något 🙂 //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.