Säkerhetsjakten på min tandkräm

Det började i höstas, Umeå Airports osunda intresse för mig och mina prylar.

PIIIIP. Visitation i säkerhetskontrollen. I den mycket ingående visitationen ingick tydligen att kolla av vad jag har för kön.

Nästa resa. Inget pip denna gång, men väl ett:

”Är det din väska?”

”Ja”

”Kan du öppna den”

Jag öppnar väskan, säkerhetsvakten pekar direkt på necessären och ber mig öppna den.

”Den här tandkrämstuben är för stor, den får du inte ha med. Den är 125 ml, den får bara vara 100 ml.”

Nu inträffar det lustiga. När vakten ska göra sig av med den potentiella bomben slänger han den i en uppsamlingsbehållare mitt mellan säkerhetsbanden. Bland sin egna personal och massa passagerare. Man kunde väl åtminstone kräva att de skickade iväg bomben nånstans där den inte kunde göra nån skada, om inte annat som en illusion för oss passagerare att de verkligen själva tror på fenomenet tandkrämsbomber.

Nästa resa. Samma visa ”Kan du öppna din väska”

På samma sätt som sist vill han direkt kolla i necessären. Den här gången går jag dock ur situationen som en vinnare, med min 75 ml tandkrämstub i behåll.

Nästa resa. PIIIP. Visitation igen. Även denna gång ingående. När vakten stryker över rumpan känner hon att jag har något i bakfickan.

”Kan du ta upp det du har i fickan.”

Jag tar upp det uppvikta boardinkortet och visar. När jag ska stoppa tillbaka det visar det sig att vi inte alls är klara. ”Vänta, du får vika upp boardingkortet.” Jag viker upp det och visar att det inte finns någon bomb mellan de lövtunna bladen. Parodi? Ja, det svårt att tänka något annat.

2013 ser ut att bli ett bättre år. I morse blev jag visserligen visiterad, men inga konstigheter i övrigt. Och på Arlanda är de alltid ointresserade av mig så inför hemvägen imorgon har jag redan tagit ut segern i förskott.

 

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. Anna Holgersson

  Du kanske ser misstänkt ut?! 🙂 Tycker säkerhetskontrollerna är ett gissel även om man ändå är tacksam att dom finns, men när man ska av med bälten, skor och helst bh:n är det måttligt roligt! //a

 2. Anna

  Haha 🙂 Du är rolig du! Kanske du ska försöka att inte se så skyldig ut nästa gång … Om det nu inte är visitationen du är ute efter 😉

 3. Betraktaren X

  Svar till Anna Holgersson (2013-01-16 17:21)
  Jag ser oskyldig ut som ett barn! Nåja, kanske en liten överdrift.
  Värst är nästan att behöva ta av skorna. Har man stängt in fötterna i ett par täta skor från sex på morgonen och åker med kvällsflyg vid sjutiden är det ju nära nog brott mot miljöbalken att ta av skorna bland folk.
  BH… vilken grej om kvinnor skulle behöva ta av den, det kan väl aldrig ske?

 4. Daniel

  Kontrollen är inte där för att skapa säkerhet, den är där för att skapa illusionen av säkerhet. Det är därför jag uteslutande refererar till den som ”säkerhetsteater” eftersom den inte är där för att skapa faktisk säkerhet, utan för att skapa en teater av säkerhet.

  Väldigt lite av sakerna som de gör eller använder skapa reell säkerhet, men eftersom de har massor med maskiner och detektorer samt uppför sig på ett visst sätt luras människor att tro att det är säkert.

  Det är en onödig och dyr process som enbart är där för att se till att den får fortsätta finnas. Om vi skulle ha verklig 100%-ig säkerhet på ett flygplan skulle vi exempelvis inte få ta ombord bärbara datorer, då batterierna i såna kan kortslutas relativt enkelt och orsaka rätt stora explosioner. Inte skulle vi heller få ta ombord mobiltelefoner eftersom dessa påstås kunna störa instrument ombord – en urgammal lögn eftersom det under varje flygning är minst en påslagen telefon som någon glömt bort att stänga av.

  Säkerhetsteatern är onödig och den är en våldtäkt på resandes integritet. Det enda den konkret gör är att öka kostnaderna för flygplatsen utan att skapa ett uns större säkerhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.