Flygande Jakob, en hyllning

Mina barn avskyr Flygande Jakob, och jag älskar det, så jag får passa på att laga det när de inte är hos mig. En fantastisk maträtt. Egentligen kan väl inget gå fel med ingredienser som bacon, grädde, grillad kyckling, jordnötter och chilisås. Jag har dock förstått att jag är lite udda som gillar Flygande Jakob. Kommentarer som:

"Frukt i mat är aldrig gott."

"Du måste vara den enda som lagat Flygande Jakob sen 80-talet." och liknande har jag fått höra. Men bara för att ett recept är över 35 år gammalt behöver det ju inte vara dåligt. Det dök upp första gången i ett nummer av Allt om mat från 1976. Som service till er läsare tänkte jag bjuda på högupplöst bilder tagna av den tvåsidiga Flygande Jakob-receptet. De bilder som cirkulerar på nätet är av ganska risig kvalitet. Sagt och gjort, jag gick till mitt favoritbibliotek, Umeå Universitetsbibliotek och pratade lite med personalen om mitt önskemål. De kollade i sin katalog och såg att årgång 1976 fanns i ett slutet magasin. Bibliotekarien som skulle hämta numret kom tyvärr tillbaka tomhänt, någon hade stulit rariteten! Mycket upprörande.

Ni unga vuxna därute som aldrig käkat Flygande Jakob tycker jag ska göra det, kanske redan i helgen (det finns recept fulla webben). Känns som en liten chansning på första daten, men i glada kompisars lag kan det funka.

Trevlig helg på er alla!

 

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Anna Holgersson

    Just nu…. Känns det som att mina gallgångar krampar av att bara läsa receptet….. Hmmm det där lagade mina päron på 80-talet men tror dom körde ketchup istället för chilisås mycket suspekt smakupplevelse //a

  2. Betraktaren X

    Svar till Anna Holgersson (2013-02-01 16:49)
    Jag föredrar att kalla smaken unik istället för suspekt 🙂 Känns som att det inte finns någon maträtt som smakar något liknande. Men som sagt, jag inser att jag är lite udda som gillar det där.

  3. Betraktaren X

    Svar till Anna Holgersson (2013-02-01 17:12)
    Ja, det är bananer i. I vissa ”moderna” recept har man plockat bort bananerna. Det är väl det där med att frukt i mat är ute sen länge tillbaka.

  4. anna

    Måste säga att frukt i mat inte är så tokigt ändå! Det är nått med det söta mot det varma som gör maten bättre.. Och jag håller med dig flygande jacob är bland de bättre maträtterna … Om man gör rätt alltså 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.