Kondomer och klamydia

Bläddrande i VK idag ser jag att toppnyheten är att klamydia är på stark frammarsch i Västerbotten. Fallen har ökat med 10% i Västerbotten under 2012 jämfört med 2011. I resten av riket är ökningen 1%. Väldigt stor skillnad alltså.

P hade förklaringen klar: "Det där beror ju bara på att i Västerbotten har folk vett att ligga, inte i övriga Sverige" 🙂

Föga oväntat är ökningen störst bland ungdomar i övre tonåren. Sprängkåta tonåringar kommer väl aldrig att gå i bräschen i samhället för att ta rationella beslut, så det verkar väl på alla sätt rimligt att det är bland dem insatserna ska göras för ökad kondomanvändning. Trots det blir jag lite upprörd när det bara går timmar efter artikeln publicerats då en lokal FP-politiker bloggar mer eller mindre tydligt uttryckt om att det är skolans fel. Jag hävdar på intet sätt att skolorna inte kan vara med och göra insatser för att påverka attityderna, men en rimligare ansats än att skylla på skolan är väl att göra en liten omvärldsanalys. Vad är det som skiljer Västerbotten mot övriga landet, vad kan vi lära av någon annan?

 

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Betraktaren X

  Svar till Anna H (2013-03-05 18:09)
  Ja, det ligger väl en del i det, men jag tror ändå att kondomer som någon väl har med sig oftare kommer fram när det är äldre personer inblandade. För den skull inte sagt att varken äldre eller yngre är särskilt bra eller dåliga på det där.

 2. RFSU

  Det kan bero på många olika saker; allt från hur lätt det är att få tag på kondomer (skolsystern, kuratorn, ungdomsmottagningen) till vilka kondomer som delas ut. RFSU-kondomer håller väldigt hög standard och finns för många olika smaker – vilket bör medföra att kondomanvändningen ökar.

  Delas Euroglide ut är det troligtvis färre som vill använda denna lågprisprodukt.

  Det kan även vara attityden kring kondomer bland ungdomar eller bristande kunskap. Men på något sätt bör man öka medvetandet och framför allt se till att gratis kondomer finns tillgängliga – gärna RFSU-kondomer!

 3. Betraktaren X

  Svar till RFSU (2013-03-05 23:59)
  Jag har aldrig hört talas om Euroglide tror jag. På vilket sätt är de dåliga? Jag antar att det inte har med hållbarheten att göra i alla fall…

 4. Linda

  Tror lösningen ligger i att försöka få tjejer att bära med sig kondom. Kan väl förstå varför killar skiter i att använda dem, mindre smittorisk för dem än för tjejerna samt det är mindre skönt. Men en tjej har exakt inget på att förlora med att få killen att använda kondom. Tror inte att kåtheten har något att göra med faktumet att kondom inte används, snarare att fulla människor bryr sig mindre om konsekvenser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.