Konsten att bli ignorerad

Jag bläddrar ofta igenom startsidorna för SvD Opinion och DN Debatt för att se om det finns några spännande debattartiklar att läsa. Idag hittade jag artikeln "Friskvårdsbidrag måste anpassas till ny livsstil." (Finns att läsa här)

Den är skriven av Anna Iwarsson, som var generalsekreterare för Friskis och Svettis under många år. Var det en bra debattartikel? Nej, den var usel, och troligen kommer Anna mest bara att bemötas med just ingenting. Jag har svårt att se att den artikeln kommer att bli något startskott för att reformera regelverket för friskvårdsbidrag, eller att det ska börja diskuteras i någon större omfattning runt fikabord på sveriges arbetsplatser.

Den har flera problem. SvD:s läsare är inte experter på friskvårdsbidrag, att förutsätta det är att skjuta sig i foten. När jag började läsa artikeln tänkte jag att hon syftade på "friskvårdstimme", alltså möjligheten som många har att träna en timme i veckan på arbetstid, men icke. Hon kommer efter en stund fram till just friskvårdstimmen, så man förstår att det inte finns likhetstecken mellan dessa. 

Men om jag skulle ta och sammanfatta problemen med artikeln:

Det framgår inte vad friskvårdsbidrag är.

Hon efterlyser ett flexiblare regelverk, men EXEMPLIFIERAR inte vad problemen med dagens regelverk är. Vilka aktiviteter täcks inte in idag? Hur vill Anna att regelverket ska se ut?

Hon nämner psykisk ohälsa, men kommenterar sen inte kopplingen mellan en friskvårdsbidragsreform och psykisk ohälsa.

Vad lär vi oss av det här då? Ja, ska man skriva på SvD Opinion måste man låta icke experter på området korrekturläsa. Trivialt, men ack så effektivt tips!

Lite kul är det dock att se att VK:s bloggar innehåller många vassare skribenter än vad som blir publicerade på SvD Opinion.

Slut på dagens gnäll, nu ska jag vara snäll resten av dagen 🙂