Städa strukturerat, ens möjligt?

Ungefär såhär brukar det gå när jag får snilleblixten att t.ex. dammsuga och svabba av alla golv:

Fram med dammsugaren. Glömde att välja musik. Kollar Spotify. Beastie boys såklart. Drar upp volymen för att säkerställa att dammsugarljudet överröstas. Börjar dammsuga köket. Kommer till vardagsrummet. Ser att det ligger ett pussel på vardagsrumsbordet. Bäst att ta bort det. Plockar ihop pusslet och bär upp det till nåt av barnens rum. Hm, dags att byta sängkläder hos barnen. Drar ut sängkläderna. Stoppar in dem i tvättmaskinen och kör igång den. All tvätt är inte vikt och bortplockad. Viker en del och går iväg till garderoben. På väg från garderoben inser jag att jag är less på Beastie Boys. Kollar Spotify igen. Iron Maiden är också bra städmusik. Bäst att kolla Facebook också, och mailen när jag ändå är igång. Ah, nån har länkat till en youtubevideo på fejjan, jag kollar på den. Kommenterar videoklippet. Måste få en kopp kaffe när jag städat klart. Kanske bäst att förbereda det direkt. Kokar kaffe. Reklamhögen kan ju inte ligga på köksbordet hur länge som helst. Bläddrar igenom den och slänger bort den. Dammsuga var det visst jag höll på med. Tillbaka till vardagsrummet. Det ligger en biblioteksbok i trappen. Undra när den skulle vara igenlämnad? Loggar in på biblioteket och lånar om den. Har det kommit några andra bra böcker på senaste tiden? Jag kollar på adlibris. Det ringer på dörren, det är grannen.

"Tja! Vad gör du?"

"Städar."

"Jag ser det…"

"Ska du ha kaffe, det är nybryggt?"

"Ja, tack."

Dricker kaffe. När grannen går kollar jag på klockan. Snart middagstid. Undrar vad jag ska laga för mat. Städningen får bli imorgon.

Är det ens möjligt att städa strukturerat, och hur går det till i så fall? Hur ska man undvika distraktionerna?

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Anna H

  Utmärkt illustrerat! Min dammsugare ligger fortfarande framme och väntar… Har ju bara varit framme tre dagar so far… Ska man städa strukturerat skall man gå in som en elitsoldat med klar och tydlig bild av vilka dom strategiska målen är -slå ut dom- sedan erövra riket! (asså dammsuga, torka golven) //a

 2. Betraktaren X

  Svar till Anna H (2013-03-19 15:41)
  Ja, en tydlig målbild är väsentlig, men inte alltid tillräcklig. Nånting som faktiskt gör en effektiv är att vänta gäster och börja städa liiite för sent. Då hålls tempot uppe.

 3. Peter

  Eeeh, misstänker att jag skulle ha samma beteende-mönster som ”egen-företagare-på-marknaden”. Eller om jag har en tillräckligt lång tidsslot att jobba iterativt. Däremot så blir det mer fokuserat och målmedvetet om jag har en business-associate i närheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.