Centerkvinnorna och sexköp utomlands

Centerkvinnorna skriver idag på SvD opinion att de vill kriminalisera sexköp utomlands http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sexkop-utomlands-bor-kriminaliseras_8039282.svd.

Jag är ingen anhängare av prostitution, men tycker likväl att förslaget är dåligt. Man måste sätta förslaget i perspektiv. Först och främst reda ut hur lagstiftningen ser ut för andra typer av brott begångna utomlands. Grundprincipen är att det som är lagligt på orten man befinner sig på straffas inte heller när man kommer hem till Sverige. Dvs. är det lagligt att röka hasch och kanske sälja en eller annan joint där en turist befinner sig kan denne inte ställas till svars för det när man kommer hem till Sverige. Man kan säga att det måste vara ett brott både i Sverige och där brottet begås för att det ska kunna bli rättegång i Sverige. Ett undantag från detta finns dock i svensk lagstiftning och det gäller vissa sexualbrott mot barn, för dem kan man straffas i Sverige oavsett hur lagarna ser ut där brottet begåtts. Det undantaget tycker jag är fullt rimligt, barn ska alltid skyddas.

Varför ska man då inte kriminalisera sexköp av vuxna som sker i land där det är lagligt? Betänk följande: I ett land långt borta är det olagligt med sex mellan samkönade. En medborgare kommer till Sverige och har sex med en svensk av samma kön. Vad skulle centerkvinnorna tycka om att den personen sedan skulle straffas när denne kom hem till sitt land? Eller kanske motsvarande exempel fast med besökare från ett land där sex utanför äktenskapet är olagligt? Eller någon som kommer hit och gör en abort?

Ska man göra fler undantag från principen om att handlingen ska vara olaglig på orten där den begås ska man nog också ta en rejäl funderare på vad det får för följder, och vilka brott som borde ingå. Jag betvivlar inte alls centerkvinnornas goda intention, men förhoppningsvis finns andra och bättre vägar att gå när det gäller att minska prostitutionen.

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Pinglan

  Jag trodde i min enfald att det var förbjudet att ha THC i kroppen i Sverige – och sålunda skulle du rent teoretiskt kunna straffas för att ha rökt en joint i Amsterdam. Tror till och med att det HAR varit rättsfall på detta, att folk har varit tvungna att bevisa att det var i Nederländerna de rökte och då har kunnat bli frikända.

  Håller för övrigt med dig. Jag förespråkar inte heller prostitution, men förbud hjälper allra minst de som säljer tjänsterna.

  Att det bör straffa sig att ha sex med barn är väl som du skriver helt rimligt, dessutom så ÄR sex med barn inte lagligt någonstans vad jag vet.Även om det tyvärr förekommer. Och också där tror jag mer på att få bort barnen från den miljön än att straffa folk med sjuka läggningar. Ty straffar man de som tänder på ungar – ja, då är man ju tillbaka på tankegången att straffa de som tänder på samma kön. Okej, säger nu någon, att straffa de som tänder på barn är ju för att barn inte kan försvara sig. Helt riktigt. Men det är väl en sak att bli upphetsad av barn och en annan sak att förgripa sig på dem. Dessutom – om de inte kan försvara sig är ett skäl, då ska ju även sex med djur vara förbjudet, vilket det mig veterligen inte är.

  Kort sagt, vuxna måste kunna få bestämma själva över sina kroppar, barn ska inte utnyttjas.

  Kram!

 2. jacob

  Jag tycker att Centerkvinnorna är på rätt väg. Men varför begränsa sig till sexköp? Med deras tal om att det är dubbelmoral att inte straffa svenska medborgare som bryter mot svensk lag utomlands – vore det inte än mer dubbelmoral att begränsa detta till just moralbrott? I Sverige har vi 110 km/t som maxfart på motorväg – varför inte ge dagsböter och indragna körkort för Svenska medborgare som kör ”för fort” på tyska autobahn? I extremfall så torde även fängelse vara på sin plats om svensk domstolspraxis ska följas. Höga hastigheter leder ju dessutom till väldigt höga koldioxidutsläpp! För nog är väl (C) ett ”grönt” parti som tar det här med ”klimatförändring” på allvar?

  Förresten…vilka är ”svenska” egentligen? En väldig massa ”tyskar” semestrar varje år i Sverige. Torde det inte vara rimmigt att även dessa ”nyanlända” ska lyda under svenska lagar…även innan de anlände? Och tänk vad mycket pengar som skulle komma statskassan till del ifall dessa ”nyanlända” fick betala retroaktiv alkoholskatt (+straffskatt)!

  Jag tänker bara lite ”fritt” här. ”Liberalt” skulle man nog kalla det i centerpartiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.