Edward Riedl (M)

Vad ska Norrstyrelsen göra de kommande fem åren?

Jag har inte hört någon företrädare från regeringen som hävdar att en regionbildning i norrland förrän tidigast efter valet 2014 är möjlig. Självklart kan de partier som vill, om de får majoritet för det i valet 2010, ansöka och påbörja arbetet direkt efter valet 2010. Maud Olofssons inlägg i dagens VK bekräftar just detta. Hon problematiserar också kring nackdelen med att splittra de fyra nordliga länen vilket även vi moderater framhärdat. Vi moderater vill inte ha några storregioner i norr överhuvudtaget av de skäl vi tidigare framfört. Men fyra län i en eventuell ny storregion är ett mindre dåligt förslag ur många aspekter än det alternativ som nu ansökt med 2,5 län av 4. Framförallt riskerar vi att fullständigt splittra den norra sjukvårdsregionen och samarbetet kring Norrlands Universitetssjukhus. Men regeringens överenskommelse har öppnat möjligheten för att 2015 göra om Västerbottens läns landsting till Västerbottens regionkommun. Då flyttas inga gränser utan landstingen får några nya uppgifter från staten. Den möjligheten har både Gotland och Halland valt och kommer nu att bli verklighet 2011. Halland har sveriges nöjdaste patienter, låg skattesats, god tillväxt och ungefär lika många invånare som Västerbotten.

Vi har nu ett rådrum de kommande åren och kommer att kunna diskutera frågan både mellan partierna men också fråga väljarna i valet 2010 vad de anser vara en bra väg framåt. Men oavsett detta. Vad skall Norrstyrelsen göra i ytterligare 5 år förutom att kosta skattebetalarna en massa pengar. Skall det bildas region 2015 måste samtliga utredningar dessutom göras om.

Edward Riedl (M).

2 kommentarer

  1. Edward Riedl (M).

    Den riktiga kostnaden går nog tyvärr inte att få fram. I princip alla politiker och tjänstemän som arbetat i Norrstyrelsen kostar de enskilda landstingen mänder med pengar. Tyvärr går det nog inte att separera dessa kostnader för att faktiskt se vad Norrstyrelsen kostat så här långt. Men åtskilliga miljoner kronor blir det. Än värre är att det tyvärr fortsätter att rulla miljoner och åter miljoner kronor eftersom den inte läggs ner nu när regeringen meddelat att det inte blir någon norrlandsregion innan det här valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.