Edward Riedl (M)

Landstinget är nu nära att förlora 257 miljoner kronor på högriskobligationen…

Högriskobligationen, består av lån till ett drygt hundratal företag, inköptes för 257 miljoner kronor för några år sedan. Det är ett avancerat ekonomiskt instrument som blir helt värdelöst ifall några av dessa företag går i konkurs. Lehman Brothers var ett av företagen i obligationen som landstinget äger. GM (General Motors) är ytterligare ett av företagen som finns med på obligationen. Idag har GM presenterat resultatet för 2008 och koncernen redovisar en förlust på hela 274 miljarder kronor. GM är bara ett exempel på företag ingående i obligationen som idag befinner sig mycket nära konkurs. Vi moderater har tillsammans med folkpartiet i landstinget krävt en omedelbar försäljning av denna högriskobligation. Vi reste dessa krav redan i höstas när obligationen fortfarande var värd ca 135 miljoner kronor.

Socialdemokraterna i landstingsstyrelsen verkar dessutom helt tillfreds med att inte ha någon löpande bevakning av högriskobligationen. På landstingsstyrelsen tidigare i veckan informerade landstingets finanschef att den senaste aktuella informationen var 23 dagar gammal. Detta trots att många negativa nyheter kring de i obligationen ingående företagen presenterats under dessa drygt tre veckor. Händelserna kring en eventuell konkurs i GM är bara en utav dessa.

Det kan inte vara rimligt att landstinget har så dålig hantering av kapitalförvaltningen som idag. Landstingets hantering av högrisk obligationen är att sitta och vänta på uppgifter om konkurser från banken. Problemet är att vid konkurser är det redan för sent att agera. Eftersom socialdemokraterna i landstingsstyrelsen är tillfreds med den hanteringen faller ingen skugga på landstingets tjänstemän. Däremot bör ni västerbottningar som fortfarande överväger att lägga er röst på socialdemokterna vid nästa landstingsval ta er en allvarlig funderare.

Edward Riedl (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.