Edward Riedl (M)

GM nära konkurs – Då förlorar landstinget i Västerbotten troligen 257 miljoner kronor…

GM (General Motors) revisorer har under dagen meddelat att de är tveksamma till företagets möjligheter att överleva. Klarar inte företaget att strypa blodflödet kommer endast en konkurs att återstå.

En konkurs i ett företag av den storleken kommer givetvis att ge återverkningar globalt. En av konsekvenserna blir troligen att landstingets högriskobligation som inköptes för 257 miljoner kronor blir helt värdelös. Vi moderater har tillsammans med folkpartiet i landstinget krävt att denna högriskobligation omedelbart skulle försäljas redan i höstas då den fortfarande var värd ca 135 miljoner kronor. Vår motivering är fortfarande densamma – Vi skall inte spekulera med skattepengar.

Edward Riedl (M).

3 kommentarer

  1. The observer

    Debatten nu verkar handla om man skall sälja eller inte. Väljarna borde nog istället fråga vem/vilka som beslutade att köpa dessa värdepapper. Förmodligen ligger ansvaret hos dom som köpte. Vilka reserverade sig mot det beslutet?

  2. Edward Riedl (M).

    Beslutet att köpa obligationen gjordes som en ren tjänsteåtgärd från landstingets tjänstemän. När den inköptes var den trippel A ratad dvs lika säker som statspapper. Köpet gjordes enligt regelverket och ingen skugga faller därmed på ansvariga tjänstemän. Sedan kom den globala finanskisen och förändrade spelreglerna drastiskt. Från att ha varit ett säkert papper blev den nu ett högriskpapper. Vår (moderaterna och folkpartiet) bedömning var då att den inte längre uppfyllde kriterierna för att innehas av landstinget enligt gällande regelverk. Vi skall inte spekulera med skattepengar och borde/bör därför försälja detta papper.

  3. The observer.

    Du säger ”ansvariga tjänstemän”. Jag hävdar att era tjänstemän inte fått något ansvar på delegation. Endast rätten att besluta. Därmed ligger ansvaret hos bl.a. dig.

    Du om någon bör känna till att inte spekulera med skattebetalarnas pengar. Försök inte och läs på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.