Edward Riedl (M)

Svensk byråkrati när den är som värst eller avsaknad av empati hos statens tjänstemän?

Miriam Landau är en av förintelsens överlevare som fått skadestånd av tyska staten på 80 000 kronor. Nu har den svenska försäkringskassan lagt beslag på drygt hälften av pengarna med hänvisning att det inte är att anse som skadestånd utan ersättning för arbete. Problemet är att utbetalningen i Tyskland kallas för pension och därför av försäkringskassan anses som uppskjuten lön. Vill man tolka detta vansinne välvilligt kan man hänvisa till svensk byråkrati när den är som värst och jag hoppas också att så är fallet. För alternativet är så mycket värre.

Att som statlig tjänsteman försöka lägga beslag på drygt hälften av det lilla skadestånd som en av förintelsens offer erhållit från Tyskland är i mitt tycke rent vidrigt. Jag är övertygad om gällande regelverk medger utrymme att låta henne behålla denna i sammanhanget mycket modesta summa för det lidande hon varit utsatt för. För vem tror på fullt allvar att den tyska staten betalar ut pension (uppskjuten lön) för hennes tid i koncentrationsläger. Skulle det mot all förmodan innebära ett tjänstefel hos aktuell. tjänsteman finns det en medmänsklig och moralisk skyldighet att uppmärksamma sådana fel. Detta är ett lågvattenmärke utan dess lika.

Läs hela artikeln här:

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

4 kommentarer

  1. Isak

    Jag håller med dig att det är både
    småaktigt och vidrigt att beskatta
    Mirian Landaus ersättning som för-
    skjuten lön. Om inte vidrigt, så är
    det lika fel att vi pensionärer skall
    betala mer skatt än löntagare, för
    den pension som vi uppbär, den är
    ju i grunden en uppskjuten lön som
    vi har avstått ifrån. Skulle va roligt att höra hur du argumenterar för
    denna tidens ordning. Jag kan inte
    få det att gå ihop. Och det ska ni
    inom alliansen bli varse till nästa
    val.

  2. Edward Riedl (M)

    Jag har svårt att förstå din jämförelse mellan jobbskatteavdraget och skadestånd för en människa som genomlevt koncentrationsläger. Jag hoppas verkligen du inser skillnaden om du funderar igenom detta ännu en gång.

  3. Isak

    Du undviker min fråga, varför
    vi pensionärer skall betala mer skatt på vår uppskjutna
    lön än dom som arbetar. Jag
    och många flera kommer att
    envisas med att ställa denna
    fråga tills vi har fått ett svar.
    Det är du som bestämmer,
    hur du vill ha det.

  4. Edward Riedl (M)

    Återigen förstår jag inte din jämförelse mellan jobbskatteavdraget och skadestånd för en människa som genomlevt koncentrationsläger.

    Men din konkreta fråga som du och många med dig ställer förtjänar givetvis ett svar – men ingen jämförelse med skadeståndet som jag skrev om. I det läge som Sverige befann sig i med högkonjunktur och hög arbetslöshet och hög sjukfrånvaro anser jag att alliansregeringen började i rätt ända. Dvs åter få människor i arbete igen. Detta lyckades också genom bla annat jobbskatteavdraget (dessutom blev jobbskatteavdraget dubbelt så stort för personer över 65 år). Men på längre sikt är det givetvis inte bra att ha olika skattesatser för arbete. Men i det korta kan det vara försvarbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.