Edward Riedl (M)

Levi Bergström (S)pringer barfota med skattebetalarnas pengar mitt i smällkalla vintern….

Nedan har jag mitt inledningsanförande från dagens landsstingsfullmäktige.

Inledningsanförande 2009-04-01
Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Inledning:

Ordförande, fullmäktige, media och åhörare. Idag skall vi summera året som gått. Det har varit ett på många sätt turbulent år med högkonjunktur som snabbt förbyttes i en global finanskris som vi inte har lämnat oss bakom ännu.

Ekonomi:

Slutet av 2008 blev starkt präglad av den globala finanskrisen vars omfattning och effekter vi ännu inte kan överblicka. Dessutom kastas vi nu in i en global lågkonjunktur som kommer att innebära en hård press på världsekonomin. Den gemensamma välfärdssektorn, av vilket Västerbottens läns landsting är en del, står inför en besvärlig tid. En fortsatt ansvarsfull alliansregering är den bästa garanten för att svensk ekonomi skall återhämta sig någorlunda snabbt.

Allt detta påverkade Västerbottens läns landsting under 2008 vilket också går att utläsa i årsredovisningen. Det kommer också att påverka oss framöver.

Socialdemokrater som styr landsting och kommuner runt om i Sverige gör nu sitt bästa för att undvika det egna ansvaret. All egen oförmåga att styra och leda kommer nu att försöka skyllas på finanskrisen – En del kommer nog till och med att försöka belasta regeringen för den globala finanskrisen.

I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att landstingssektorn gjorde ett stort överskott 2008. Det samlade överskottet för landstingen i Sverige var inte mindre än 900 miljoner kronor trots finanskrisen. Det borde för Västerbottens del ha inneburit ett positivt resultat på cirka 30 miljoner kronor. Men den som läst årsbokslutet vet att så inte är fallet. Istället redovisar Västerbotten ett negativt resultat på inte mindre än 296 miljoner kronor.

Så när socialdemokrater i majoritet, som här i Västerbotten, försöker krypa undan sitt eget ansvar blir det närmast löjeväckande. Ta ansvar för er egen politik istället.

Allt gott som görs:

Sjukvårdspersonalen i Västerbotten uträttar stordåd 24 timmar om dygnet 365 dagar varje år. En av förmånerna med att vara politisk förtroendevald är alla solskenshistorier man får ta del av på olika sätt. Västerbottningar som tagits bra om hand och fått sjukvård i världsklass. Det kan handla om allt från ett gipsat ben till en hjärtsjuk som räddats till livet. Det finns så många berättelser om sjukvården i Västerbotten – Den absoluta merparten är bra berättelser av människor som själva upplevt vården eller har anhöriga som gjort det. Vi förtroendevalda har all anledning att vara stolta över sjukvårdens medarbetare.

Handikappnämnden:

Handikappnämnden får kritik av landstingets revisorer i årets revisionsrapport. När det gäller alliansens ledamöter i handikappnämnden är min uppfattning att ni inte skall ta åt er av den kritiken. Ni har genom åren på ett mycket bra sätt kommunicerat kostnadsutvecklingen inom hjälpmedelsområdet med oss gruppledare i alliansen. Det är också förklaringen till varför vår alliansbudget innehåller mer pengar till just handikappnämnden än socialdemokraternas. Dessvärre faller vår budget.

Högriskobligationen:

Slutligen måste jag kommentera landstingets högriskobligation Cloverie. Nedskrivningen av värdet på obligationen är en stor del av det stora redovisade underskottet för 2008. Obligationen inköptes för 257 miljoner kronor för några år sedan. I höstas var den värd cirka 140 miljoner kronor. Då krävde jag och Marianne Normark i landstingsstyrelsen att den omgående skulle försäljas. Idag är värdet inte mer än cirka 75 miljoner kronor.

Obligationen består av lån till 120 stycken företag. Den är ett avancerat ekonomiskt instrument som blir helt värdelöst ifall några av dessa företag går i konkurs. Dessvärre har redan fem stycken av företagen gått i konkurs. Lehman Brothers var ett av företagen i obligationen som landstinget äger. GM (General Motors) är ytterligare ett av företagen som finns med på obligationen. Risken att obligationen skall bli helt värdelös och landstinget 257 miljoner kronor fattigare är överhängande vilket också återspeglas av den låga värderingen.

Min utgångspunkt är att landstinget inte skall spekulera med skattebetalarnas pengar. Att spekulera innebär att ta stora risker. För att förstå det måste man fullt ut förstå begreppet risk.

Ett kort exempel.

Om du går barfota ute i Västerbotten på vintern är risken väldigt stor att du fryser om fötterna. Om du tar på dig gympaskor minskar risken för att du skall frysa om fötterna. Tar du på dig riktiga vinterkängor är risken att du skall frysa om fötterna nästan obefintlig, men den finns.

En ansvarsfull risknivå för landstingets hantering av pensionspengarna ligger någonstans mellan vinterkängor och gympaskor.

Men Levi Bergström – Ja han springer barfota med skattebetalarnas pengar mitt i smällkalla vintern och hoppas att inte frysa om fötterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.