Edward Riedl (M)

Hur vill homosexuella par bemötas?

Jag läser i VK att ett homosexuellt par från Umeå DO-anmäler Tegs mödravårdscentral. Skälet sägs vara att blanketter och broschyrer utgår från att förälrarna till det kommande barnet är en man och en kvinna. Dessutom har de två kvinnorna reagerat på hur de bemöttes av barnmorskan som de ansåg ställde alldeles för närgångna frågor.

Jag kan inte uttala mig om det aktuella fallet då jag inte vet mer än det som VK skrivit. Däremot fins det intressanta aspekter rent principiellt kring detta. Att blanketter och broschyrer utgår från att det kommande barnets föräldrar är en man och en kvinna känns inte alldeles långsökt. Det är nämligen det vanliga. Självklart kan vi säkert i landstinget förbättra informationen riktat till homosexuella par. Men att anmäla en enskild vårdcentral för att uppnå detta känns som lite väl magstarkt. Vore inte det rimliga att lyfta frågan till någon politiker eller tjänsteman i landstinget för att på så sätt förbättra informationen.

Slutligen kan jag inte låta bli att ställa frågan: Hur vill homosexuella par bli bemötta? Jag trodde i min enfald att homosexuella par som väntar barn precis som heterosexuella par som väntar barn, kvinnor från Skåne, funktionshindrade män från Pajala eller transsexuella katoliker från Italien ville bli bemötta med respekt som unika individer. Inte som en kategoriserad grupp av det ena eller andra slaget. Anmälningsivern riskerar dessvärre att motverka det. När tex personal i landstinget anstränger sig för att inte bemöta homosexuella par fel/annorlunda är risken överhängade att det blir just fel/annorlunda. Som sagt vet jag inget om just det aktuella fallet – Däremot vet jag att vår sjukvårdspersonal i landstinget är mån om att bemöta alla människor med respekt. Men självklart kan det bli fel ibland av olika anledningar.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

En kommentar

  1. Torgen läsare!

    Bra blogg Edward!
    Känns lite underligt att de homosexuella precis som du säger anser sig ska ha andra rättigheter än vad andra grupper får.

    De får nog acceptera och inse att allt inte kan anpassa för deras skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.