Edward Riedl (M)

Svar till signaturen Isak – Läs sagan om pojken och vargen

Till signaturen Isak som kommenterade min blogg igår (hela kommentaren bifogad i slutet av den här bloggen): Nu har du inte läst det jag skrev alternativt valt att inte förstå. Det kan göra det samma. Alla vet att det genom historien förekommit aggressiva influensaepidemier som skördat många miljoner människoliv under relativt kort tidsperiod. Sannolikt kommer det också att ske i framtiden. Däremot kan det ske imorgon, om ett år eller om 30 år – Ingen vet. Däremot vet vi att mildare former av influensa kommer att svepa över världen med korta mellanrum. Att vid varje sådant tillfälle (ca 1 gång per år) skrämma människor om en förestående mänsklig katastrof är endast av ondo.

Jag noterar att WHO igår endast kunnat bekräfta 7 dödsfall i Mexico. De årligen återkommande milda influensaepidemierna skördar många tusentals människoliv. Att använda krigsrubriker varje gång blir som sagan om pojken och vargen. Man kan inte ropa vargen kommer (för att sälja lösnummer i framförallt internationell media) hur många gånger som helst utan negativa effekter. Medias uppgift är inte att profitera på människors rädsla enligt min uppfattning. Om detta handlade mitt tidigare inlägg.

Inget av detta står i motsats till att vi skall ha en god krisberedskap i Sverige och Västerbotten. Det är ett delat ansvar mellan staten och landstingen i det här fallet. I Västerbotten bedömer jag att vi har en god krisberedskap och duktiga personal på området. Med det kunskapsläget som rådde igår (och även idag så vitt jag kan förstå) fanns inga indikationer om att svininfluensan skulle vara mer aggressiv eller mer farlig för människor än de senaste årens milda influensaepidemier. Den stora risken är att den gången vi verkligen kommer att behöva varna människor för en förestående katastrof är redan alla krigsrubriker och superlativ förbrukade. Då förlorar vi värdefull tid vilket kan innebära stora risker för människor.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Början citat.
Rösta på mej!
Enligt Herr Riedl, så löper inte värl-
den någon risk att drabbas av en
Pandemi så länge som han sitter i
Landstinget och bestämmer. Alla
experter är överens om att vi inom
dom närmaste tio åren kommer att
ha en sådan. Problemet är att vi inte vet i förväg när den kommer.
Och vi har inte tillräckligt med tid
och kapacitet att kunna tillverka
det vaccin som behövs för att slip-
pa en katastrof. Jag tycker att var
och en ska ta hoten på allvar och
vidta dom försiktighetsåtgärder som experter förespråkar. Att inte
göra det, anser Herr Riedl är ett hot mot mänskligheten. Har vi tur
så klarar vi oss ännu en gång. Och
vi behöver högsta beredskap för att vara beredda på det värsta.Men
Herr Riedls pekpinnar har nog någ-
ot annat syfte.
Isak
Slut citat.

En kommentar

 1. Isak

  Jag tror att vi läser ungefär samma
  tidningar. Och det finns inga som
  har skrivit om världens undergång.
  Däremot så har dom skrivit om ett
  eventuellt scenario, om en pande-
  mi skulle drabba oss. När jag läste
  ditt inlägg igår, så förfasade du dig
  mer över att börserna föll, än över
  att vi ska ta alla varningar på all-
  var, och vara försiktiga över var
  vi reser och om våra hygienvanor
  i största allmänhet. Så det var nog
  mer en reaktion på effekterna på
  statsfinanserna än omtanken på
  beredskap för människorna. Men
  så är det att vara ett statsbärande
  parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.